Rengöring av imkanaler

Många medborgare har hört av sig till Miljö- och byggkontoret och undrat om det finns något krav från kommunens sida att rengöra imkanaler. Ett företag har kontaktat många och erbjudit rengöring av imkanaler. De ska även ha sagt att de samarbetar med kommunen, vilket är fel.

Med anledning av  att många medborgare har hört av sig efter att ha blivit kontaktade av ett företag som erbjudit rengöring av imkanaler, går Miljö- och byggkontoret ut med följande information:

  • Imkanalen, köksfläktens anslutning till skorstenen och ventilationssystemet i bostadshus, omfattas inte längre av kravet på sotning. Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat för att imkanalen ska fungera som det är tänkt. Ansvaret för rengöring av imkanalen ligger på fastighetsägaren.
  • Varje fastighetsägare kan lätt hålla rent genom att diska sina filter i köksfläkten och rengöra från fett och flott som ansamlats i fläkten samt köksfläktens anslutning till skorstenen.
  • Fastighetsägaren ansvarar själv för rengöring av imkanalen och har själv möjlighet att välja om man vill anlita någon, och i så fall vem, för att utföra denna tjänst.
  • Kommunen har inget samarbete med något företag som erbjuder denna tjänst.

Senast uppdaterad 2019-04-01
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.