Polarbröd bygger ut älvsbybageriet för 155 miljoner

– Satsningen i Älvsbyn, hjärtat i Polarbröd, säkrar vår position framöver både när det gäller bästa kvalitet och volymer. Allt fler älskar våra typiska naggade kakbröd och gillar vår satsning mot full hållbarhet. Våra svenska kunder är självklart nummer ett men vår andel på export har aldrig varit större än den är just nu, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.

Ny linje

Polarbröd ersätter två äldre produktionslinjer med en ny. Investeringen på 155 miljoner kronor kommer att medföra att Polarbröd kan baka drygt 3 000 ton bröd mer per år, få bättre brödkvalitet och modernare arbetsmiljö.

– Vi satsar på att utveckla nya produkter samtidigt som vårt originalsortiment uppskattas av allt fler. För att möta efterfrågan behöver vi investera i vårt bageri, säger produktionsdirektör Erik Enholm.

Flyttar järnväg och väg

I och med utbyggnaden av bageriet är planen att flytta järnvägsspåret och vägen utanför bageriet. Dessutom måste de underliggande ledningarna för fjärrvärme, vatten och avlopp till Älvsbyn dras om. Infrastrukturförändringarna är påbörjade och till våren kan utbyggnaden för bageriet starta. Den nya utbyggnaden planeras att vara klart sommaren 2019, medan den nya produktionslinjen väntas vara i drift i slutet av samma år.

Samarbetar med H&M

Inom en snar framtid kommer besökare på butikskedjan Arket, som är en del av Hennes & Mauritz-koncernen (H&M), ha chans att kunna avnjuta Polarbröds läckerheter. Brödkoncernen har nämligen blivit utvald som brödleverantör till den världsvana butikskedjans caféer, som kommer att finnas på plats i butikerna. De olika caféerna kommer att baseras på det nordiska köket, med fokus på naturliga ingredienser och välbehag.

– Vi är oerhört glada att samarbeta med Arket och ser med stor spänning fram emot ett för Polarbröd helt nytt sammanhang att sprida den nordiska mat- och brödkulturen, säger Sophie Everljung, market innovation manager på Polarbröd.

I London och Köpenhamn har två butiker redan öppnat. På tur står Bryssel, München, Stockholm samt ännu en till butik i London.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2017

Text: Robin Nilsson