Pessimismens profeter predikade inför storpublik i Lomtjärnsparken

– Fantastiskt, tyckte Mattias, docent i psykologi vid Umeå universitet, och bördig från Älvsbyn.

Föreställningen hade premiär i Arjeplog februari 2015.
Ja, när vi startade turnén var Älvsbyn den andra orten vi besökte, och Älvsbyborna ställde upp på oss och fyllde Forumbiografen, så nu vill vi gärna komma tillbaka och bjuda alla som vill komma på en gratis avslutningsföreställning, berättade Mattias Lundberg tidigare för Älvsbyn Just Nu.

”Den lyckliga pessimisten” är en underhållande uppgörelse med alla optimistkonsulter, livscoacher och självhjälpsgurus som påstår att du blir lycklig bara du ”tror på dig själv”, ”satsar 110 procent” och ”tänker positivt”.

Skämten har en underton av allvar. I den humoristiska föreställningen vill Jan Bylund och Mattias Lundberg ge publiken insikt i att livet inte är så enkelt som optimisterna vill få oss att tro, och att det är helt okej.
– Vi brukar kalla vår humor-show för humör-show, förklarade Mattias.

I ett allt mer egoistiskt samhälle drev Mattias och Jan friskt med trenden att ta selfies.
– Folk reser runt hela världen men enda bilderna de har med sig hem är på sig själva, skämtade Jan.

Att kändisar åker till Indien för att hitta sig själva ifrågasattes av Mattias.
– Vill du hitta dig själv, titta i badrumsspegeln varje morgon. Ser du inte dig själv då har du ett allvarlig problem och kan boka tid hos mig.
– Eller hos optikern, inflikade Jan.

Det populära uttryckte Carpe Diem (fånga dagen) dissades rejält.
– Optimister väljer alltid bort hälften för att de ska passa deras syften, förklarade Mattias och gav en liten historielektion.
Frasen kommer från ett ode av poeten Horatius (född 65 f.Kr., död 8 f.Kr.) i Romerska riket. Men Carpe Diem är bara en liten del av frasen som i sin helhet lyder; ”Carpe diem quam minimum credula postero” (fånga dagen, lita ej på morgondagen). Genast blir klangen mindre optimistisk.

”Den lyckliga pessimisten” hyllar det norrländska svårmodet och pessimismen.
– I Norrland vet vi att man har en mer balanserad inställning till livet.

Mattias Lundberg och Jan Bylund avslutade sin tre år långa turné med en debut. Föreställningen i Lomtjärnsparken var den första utomhus.
– Det blev lyckat. Det enda som störde var någon hund som skällde. Men vädret var fint och folk orkade sitta kvar, summerade Jan Bylund.

Mattias Lundberg som under sina ungdomsår tillbringat mycket tid i Lomtjärnsparken hoppas på fler aktiviteter i parken.
– Lomtjärnsparken är jättefin och ligger mitt i byn. Kul att vara tillbaka. Och det här är första gången jag uppträder på parkens scen.

Det var länge sedan så många vistats samtidigt i Lomtjärnsparken.

Det skulle gå att skriva så mycket mer om ”Den lyckliga pessimisten”. Showen bjöd på hundra minuter humor och tänkvärdheter. Om uttrycket ”ett skratt förlänger livet” stämmer – ja, då höjdes livslängden på många älvsbybor under onsdagskvällen.

Gratisföreställningen blev möjlig genom att ett antal intressenter ställt upp och finansierat evenemanget som även inkluderade fikaförsäljning, matförsäljning och dansuppvisning av föreningen Dansdraget.

Sponsorer var:
-ABF
-Framtidsbanken, Sparbanken Nord
-Älvsbyns Kommun
-Stiftelsen Greta
-LiveStage Audio
-Happy Homes Älvsbyn
-Dansdraget, Älvsbyn

Att Lundberg och Bylund nu avslutar turnén med ”Den Lyckliga Pessimisten” beror inte på att de tröttnat på den, eller att intresset minskat. Duon har nämligen ett nytt projekt på gång:

– Ja, vi jobbar för fullt med en ny bok som kommer i maj 2019, och vi kommer att ägna större delen av hösten med att göra den klar, säger Jan Bylund, och Mattias Lundberg fyller på:
– Och det är väl inte omöjligt att vi kommer att göra skojigt av den och då lovar vi att besöka Älvsbyn igen!