Oroväckande smittspridning – nya restriktioner införs

– Vi har för tillfället inga smittade i socialtjänstens verksamheter, men nu höjer vi beredskapen för jul och nyår på grund av den illavarslande ökningen av smittspridningen, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

Antal personer som hamnar på sjukhus ökar även i Norrbotten. Det är främst ovaccinerade som råkar illa ut både i Norrbotten och i Sverige.

Antal covid-19-patienter på sjukhus i Sverige per 100 000, ovaccinerade respektive vaccinerade

Antal covid-19-patienter på sjukhus i Sverige per 100 000, ovaccinerade respektive vaccinerade (klicka på bilden för större bild).

– Det är oroväckande över hur mycket smittspridningen ökar i Europa och i övriga Sverige. Vi kan nog vänta oss en kraftig ökning även i Norrbotten i jul och främst efter nyår, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Nya restriktioner

Från och med 23 december införs nya restriktioner i Sverige. Syftet är att minska antalet kontakter mellan personer i samhället. En av de största källorna till smittspridning är arbetsplatser. Allmänna råd kommer därför att införas och regeringen kommer även att besluta om ett skärpt uppdrag till de statliga myndigheterna om att arbeta hemifrån.

– Toppen av smittspridningen i Sverige beräknas till mitten av januari enligt alla tre scenarier för smittspridningens utveckling som tagits fram. Vi ser även att, oavsett scenario, kommer påverkan på sjukvården att öka, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer om de nya restriktionerna som vidtas den 23 december på:

Nya åtgärder från 23 december (Folkhälsomyndigheten)

Rekommendationer till kommunanställda

Älvsbyns kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Du som kommunanställd ska ha fått information från din chef om vad som gäller på just din arbetsplats. Om är osäker på vad som gäller så frågar du din chef.

Antalet covid-19-fall vecka 50 per kommun

Antalet covid-19-fall vecka 50 per kommun (klicka på bilden för större bild).

Inga fall av mutationen Omikron har hittills konstaterats i länet.