Öppen träffpunkt – för ett aktivare liv

För en tid sedan startade kommunens undersköterskor Mona Vikman och Anna Grönlund upp Öppen träffpunkt i både Älvsbyn och Vidsel, vars syfte är att motverka ensamheten hos de äldre. Där arrangeras olika aktiviteter och föreläsningar, samt café och läsecirklar.

– Ensamheten är en riskfaktor som påverkar människans hälsa och leverne. Därför jobbar vi i förbyggande syfte och erbjuder sociala aktiviteter och meningsfullhet för ökad livskvalitet, säger Mona Vikman, undersköterska.

– Vi jobbar i ett projekt där vi startade med de Öppna träffpunkterna och under tiden har vi jobbat med att utöka verksamheterna. Vi har bland annat kommit i gång med ett samarbete med Aktivitetshuset och ABF, där vi startade ett café i Fluxens foajé. Vi har också startat en bokcirkel i Vidsel efter deltagares önskemål och en mötesplats i Älvsbyn senare på dagen, säger Anna Grönlund, undersköterska.

– För att få kunskap om önskemål och förslag på aktiviteter har vi haft idéträffar tillsammans med olika intresseföreningar, studieförbund, biblioteket, Aktivitetshuset och volontärer en gång i månaden 2022, fortsätter hon.

Socialchefen Robert Cortinovis besökte den öppna träffpunkten på Fluxen och berättade om socialtjänstens verksamheter. Foto: Peter Lundberg

Socialchefen Robert Cortinovis besökte den öppna träffpunkten på Fluxen och berättade om socialtjänstens verksamheter. Foto: Peter Lundberg

Bra uppslutning

Sedan starten har deltagarantalet varit bra. Snittantalet har den senaste tiden legat på 20 deltagare per träff i Älvsbyn och 15 deltagare i Vidsel. På caféet har deltagarantalet varierat mellan 30–50.
På Julbasaren kom det cirka 100 personer.

– Vi skulle vilja utveckla det här ännu mer. Vi har en dröm om att göra Fluxen mer levande med aktiviteter som passar både äldre och yngre. Läget är fantastiskt och centralt med mycket god tillgänglighet för personer med funktionsvariationer. Vi har också ett fint samarbete med biblioteket som är i samma lokaler. Det som är på gång närmaste tiden är matlagningssamvaro och bokcirkel, sen finns det önskemål om fler kvällsaktiviteter som till exempel hockeykväll med mera. Det är roligt att så många aktiviteter är i gång efter 2,5 år av covidpandemi, säger Mona Vikman.

Kommande aktiviteter

9/1 kl. 13.30 – 15.00, Öppen träffpunkt på Fluxen (f.d. Visningsmiljön)

10/1 kl. 12.00 – 14.00, Caféet i Fluxens foajé

10/1 kl. 13.00 – 15.00, Läsecirkel (Violen, Vidsel)

11/1 kl. 16.00 – 18.00, Mötesplats på Fluxen (Dagverksamhetens lokal)

12/1 kl. 13.00 – 14.30, Öppen träffpunkt (Violen, Vidsel)

Projektet är ett samarbete med ABF, PRO, Aktivitetshuset Älvsbyn, Älvsby Parasport och Biblioteket.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2022

Text: Robin Nilsson