Nytt hållbart samarbetsavtal undertecknat mellan Älvsbyn och Rombo

Älvsbyns kommun och Rombo-distriktet i Tanzania har i tidigare samarbetsavtal arbetat tillsammans i projektform, vilket bland annat resulterat i utveckling och byggnation av enkla biogasanläggningar. I februari besökte en delegation på fyra personer från Älvsbyn Rombo. Denna vecka har en kvartett från Rombo besökt Älvsbyn.

”Älvsbyn en bra plats”

– Det har varit intressant och lärorikt att vara här. Älvsbyn verkar vara en bra plats med ödmjuka människor. Vi har inte sett så många ute på dagarna. Det innebär att de flesta har ett jobb att sköta vilket är bra, berömde Agnes Hokororo, Commissioner (landshövding) i Rombo.

Vistelsen i Älvsbyn har bestått av ett flertal besök, bland annat på Hälsocentralen, jordbruk och biogasanläggningen i Altersbruk. Även vattenfrågor har diskuterats.
– Jag är fascinerad över svenskarnas disciplin att sortera sina sopor för återvinning. Det måste vi bli bättre på i Rombo vilket till stor del handlar om att få människorna att ändra inställning.

Rombo har mycket att lära ut

Distriktsledningen i Rombo vill också förbättra hälsovården, inte minst för ungdomar. En viktig sak är att motverka oönskade graviditeter i unga år.

Älvsbyn har också en hel del att lära av Rombo, exempelvis naturturism och utveckling av lokalt baserad livsmedelsproduktion – att öka graden av självförsörjning.

Naturrik region

Rombo ligger vackert vid berget Kilimanjaros fot och gränsar till Kenya. Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och når en höjd av 5 892 meter.
– Vi är väldigt stolta över vår region med vacker natur, ett fantastiskt klimat och ett rikt djurliv. Hos oss finns alla Afrikas stora djur som elefanter, lejon, bufflar, giraffer och leoparder, berättade Agnes Hokororo och fortsatte:
– Vi producerar kaffe, bananer, potatis och en alldeles speciellt sort av avokado som blir stora och söta i smaken.

Siktar på fem år

Samarbetet mellan Älvsbyn och Rombo finansieras av ICLD, international center for local democracy.
– Förhoppningen är att driva samarbetet i minst fem år, förklarar Linda Öhlin, projektledare, som har stor hjälp av Britt Hällerstrand och Birgit Nilsson, inte minst i det administrativa arbetet.

Före lunch på fredagen lagade representanterna från de båda länderna mat tillsammans som sedan dukades upp före avtalsskrivandet.
– Ett bra och roligt sätt att samarbeta över kulturgränserna, tyckte Linda och lovade fler nya spännande projekt redan till hösten.

Rombo 20180518_rombo_0058-1024x576
Helena Öhlund undertecknar avtalet flankerad av Severine Lasway och Simon Kinabo. 

Rombo 20180518_rombo_0042-1024x576
Tomas Egmark, Agnes Hokororo och Peter Eriksson skrev också under avtalet.