Nya landshövdingen besökte Älvsbyns kommun

– Jag har sett fram emot det här väldigt mycket. Det är viktigt för mig att få en helhetsbild av länet och att träffa kommunerna blir bra grundlektioner, säger landshövding Lotta Finstorp.

Lotta Finstorp tillträdde som landshövding i Norrbottens län den 1 februari. På grund av den rådande pandemin har landshövdingen under våren haft digitala ”förmöten” med kommunerna. Men nu under hösten kommer hon att besöka samtliga norrbottenskommuner.

Värdar för gårdagen i Älvsbyns kommun var kommunalrådet, kommunchefen och samhällsbyggnadschefen. Dagen inleddes med ett besök i kommunhuset och en presentation av kommunen.

– Att landshövdingen besöker Älvsbyn inte bara trevligt, vi får även visa upp en liten del av kommunens företag och våra förutsättningar i den pågående gröna industrirevolutionen i Norr- och Västerbotten, det känns riktigt bra, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Syftet med besöken är att landshövdingen ska lära känna länets kommuner som är viktiga samverkansparter och utgör frekventa kontaktytor för Länsstyrelsen. Därför är det angeläget att besöka kommunerna och föra dialog om aktuella frågor, om samverkan, om kommunernas förutsättningar med mera.

– Länet är fantastiskt vackert och det finns så mycket att upptäcka för mig som nyinflyttad, så det är både nyttigt och trevligt, säger Lotta Finstorp.

Dagen bestod även i besök hos Polarbröd där landshövdingen visades runt och fick ta del av uppbyggnaden av det nya bageriet. Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd, berättade även om företagets arbete med hållbarhet och deras Charmprojekt. Nästa stopp var Storforsen där samtal fördes om besöksnäring, testnäring och naturreservatet. Sista besöket för dagen var på Vidsel Test Range (tidigare RFN) i Vidsel. Där visades verksamheten upp, bland annat målrobotverksamheten och ledningscentralen.

– Landshövdingen har redan en god förståelse över hur det ser ut i kommunen och dess utmaningar. Vi skulle naturligtvis velat ha landshövdingen fler gånger då tiden inte räcker till att visa upp allt, men vi har en god dialog med Länsstyrelsen och träffas regelbundet, säger Tomas Egmark.

Landshövdingens planerade kommunbesök:

11 augusti, Övertorneå kommun
12 augusti, Pajala kommun
17 augusti, Arjeplog kommun
18 augusti, Arvidsjaur kommun
27 augusti, Boden kommun
1 september, Haparanda kommun
14 september, Överkalix kommun
22 september, Älvsbyn kommun
5 oktober, Jokkmokk kommun
6 oktober, Kiruna kommun
15 oktober, Kalix kommun
19 oktober, Piteå kommun
2 november, Luleå kommun
1 december, Gällivare kommun