Evelina Rohdin och Kenrick Pettersson är två av deltidsbrandpersonalen i Vidsel. De är mycket glada över den nya brandbilen som redan har hunnit användas vid några skogsbränder i somras. Foto: Elisabet Nordebo

Ny brandbil i Vidsel

I andra artiklar i Älvsbybladet berättar vi om två av de större husen i Vidsel som var rivningshotade men som nu sjuder av liv. Även huset där bilverkstaden håller till har fått mer och nytt liv på senare tid.

Förutom verkstaden finns där nu Vidsels hårsalong, företaget L5 Navigation och Lilla Pizzafabriken. Några som alltid har hållit till där är räddningstjänsten och även där finns det nytt ”liv”, nämligen en ny brandbil.

Deltidsbrandkåren i Vidsel består av elva personer plus tre helt nya som är under utbildning. Som andra deltidsbrandkårer turas de om att ha jour. Varje vecka har två personer jour hela veckan. Tidigare hade deltidsbrandkåren i Vidsel två mindre bilar, varav den ena var en tankbil. Båda var till åren komna och långt ifrån moderna. Den nya bilen har visserligen några år på nacken men den är ett väldigt lyft för brandkåren i Vidsel.

Sedan räddningstjänsterna i Piteå- och Älvsbyns kommun är sammanslagna under en gemensam räddningsnämnd omfattas Älvsbyns räddningstjänst av Piteås organisation och den plan för modernisering av utryckningsfordon och utrustning som Piteå kommun har. Personalen, deltidsbrandkåren och all utrustning tillhör nu Piteå/Älvsbyns gemensamma räddningstjänst. Det är tack vare detta som Vidsel har kunnat få den nya brandbilen.

– Att samarbetet med den gemensamma räddningsnämnden ger bättre förutsättningar för att ha modernare räddningsfordon i Vidsel och i framtiden även i Älvsbyn, det känns jättebra. Sammanslagningen ger förutsättningar som vi inte skulle ha om vi fortsatt med räddningstjänst i egen regi, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande i Älvsbyns kommun.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2021

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2021-10-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.