Norrbottens Bergteknik – över 30 år i branschen

Under mitten av 60-talet arbetade Wolgan Karlsson som lärling inom borrning och sprängning. Det var där som han fick upp ögonen för vad som sedan skulle leda till ett anrikt och framgångsrikt företag inom branschen. 1991 grundande han Norrbottens Bergteknik AB i Älvsbyn. Nu tre decennier senare fortsätter verksamheten att frodas.

– Det har utvecklats och växt en hel del efter det. 2010 kan man säga är en stor era för oss, då anställde han Andreas Christoffersson som vd i bolaget. Sen dess har vi växt från 50 miljoner kronor till 300 miljoner kronor i omsättning, berättar Helena Sundman, ekonomichef och vice vd.

2021 tillträdde Nils-Petter Nilsson som ny vd i bolaget. I samband med detta bytte man logotyp och skapade ett nytt varumärke.

Helena Sundman, ekonomichef och vice vd på Norrbottens Bergteknik. Foto: Robin Nilsson.

Helena Sundman, ekonomichef och vice vd på Norrbottens Bergteknik. Foto: Robin Nilsson.

– Nu gäller det att landa i den omsättning som vi har och jobba med säkerhet och miljö för att bli bättre och driva branschen framåt. Man kan inte säga att anläggningsbranschen ligger i framkant där. Så det vill vi hjälpa till med.

Arbete över hela landet

Sedan ett par år tillbaka ingår företaget i Nordisk Bergtekniks koncern och har ungefär 100 anställda runt om i Sverige, från Stockholm i söder till Kiruna i norr. Arbetsområdet är stort, bland projekten finns exempelvis Norrbotniabanan, Aitikgruvan, Viscaria och logistikparken i Sundsvall. Där arbetar man med borrning, sprängning och förstärkning inom infrastruktur, vindkraft, bergtäkter och gruvmiljöer.

Hur ser ni på framtiden?

– I dagsläget har vi inga större mål att växa så mycket mer, som vi har gjort de senaste åren. Vi har haft en tillväxt på ungefär 30 % per år här ett tag. Tanken är att vi ska ligga på 350 miljoner i omsättning och runt 100 anställda. Men vi vill fortsätta skapa tillväxt till ägarna och stärka vår position på marknaden.

I och med det ökade dieselpriset har företaget börjat titta på alternativa lösningar. Nästa steg blir att kontra detta genom att titta på fossilfria lösningar till maskinerna.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2022

Text: Robin Nilsson