Näringslivsfrukost januari

Den 4 januari, blev hela Älvsbyns kommun medvetna om hur sårbar man är utan ström och väldigt begränsade kommunikationsmöjligheter via telefoni och Internet. Johan Dahlqvist, kommunalråd och Anna Lindberg, kommunchef sammanfattade händelseförloppet och berättade att utvärderingsarbetet fortgår.

– Varje verksamhet arbetar med en utvärdering och vi kan redan nu se att vi tagit med oss flera lärdomar.  Vad fort det ändå gick att hitta sätt att kunna kommunicera och att få en lägesbild fast det inte gick att kommunicera. Det gick lätt att mobilisera och nu det gick det bra, men vi känner en stor respekt för de villaägare som fick problem som följd av strömavbrottet, säger Anna.

– Nu behöver alla fundera på vad man bör göra och vad man ska tänka på när det gäller krisberedskap. Därför vill Älvsbyns kommun tillsammans med Älvsbyns Fastigheter och Älvsbyns Energi bjuda in till öppet hus och panelsamtal den 15 februari gällande krisberedskap, berättar Johan.

Evenemanget kommer ta upp frågor som vatten och värme vid kris, vilka produkter som behövs hemma, hur man kan förbereda sig mentalt och vart skyddsrummen finns i Älvsbyn. Det kommer vara två tillfällen med panelsamtal och under hela dagen kan man besöka Fluxen, foajén för att diskutera krisberedskap och få tips och råd hur man kan förbereda sig.

Energi- och klimatfrågor

Energikontor Norrs medarbetare Emil Byström och Leif Aasa fanns på plats och det gjorde även Filippa Ekroth som arbetar med energi- och klimatrådgivning på Älvsbyns kommun.

Energikontor Norr arbetar bland annat med att driva energi- och klimatfrågor på lokal och regional nivå i ett internationellt perspektiv, arbetar för att öka andelen förnybar energi i regionen och bidra till utvecklingen av samarbete inom energi- och klimatområdet. Deras främsta uppgift är att stödja företag och offentliga aktörer i energifrågor.

– Vi på Energikontor Norr ska hjälpa er att ta kloka beslut inom detta område, berättar Emil.

– Vi som arbetar med energi- och klimatrådgivning i kommunerna genomför platsbesök där vi tittar på lokaler, hur verksamheter eller privatpersoner kan minska klimatpåverkan, diskuterar installation av laddstolpar eller är ett bollplank gällande energiområdet. Vid rådgivning utgår vi från ert företags förutsättningar och när man genomför energiåtgärder så kan man se att detta ofta är lönsamt, säger Filippa.

Gårdings järnaffär

Syskonen Anna Gårding och Jon Lundberg som driver Gårdings tog publiken på en historisk resa genom bilder från förr. De är femte generationen som driver företaget och de brinner för en personlig service.

–  Nästa år firar företaget 130 år och vi 20 år som ägare. Det bästa med att driva företag är att det är sjukt kul, en dag är inte den andra lik, berättar Anna Gårding.

 

Nästa näringslivsfrukost är 23 februari.