Näringslivets dag 2023

Näringslivets dag ingår i högstadiets framtidsvecka då eleverna på olika sätt får information om vilka gymnasieutbildningar som finns och om arbetsmarknaden i Älvsbyn. Det senare görs särskilt den sista dagen, på Näringslivets dag. Då inbjuds företag och verksamheter i kommunen att komma och visa upp sin verksamhet och berätta om vilka yrkesgrupper som arbetar hos dem och hur man kan få jobb där. Det görs i form av en mässa där ungdomarna kan gå runt och få veta mer om yrken som de är intresserade av och vilka möjligheter till jobb som finns hos de olika arbetsgivarna. För niorna som snart ska välja gymnasieutbildning är dagen naturligtvis särskilt aktuell.

Får med dig något

Robin Patomella är studie- och yrkesvägledare på Älvåkraskolan. Han arrangerar dagen tillsammans med kommunens näringslivsutvecklare. I år var det andra gången den genomfördes och redan nu är planen att den ska återkomma även nästa höst.

– Jag tycker att hela veckan och inte minst den här dagen har varit väldigt bra. Jag tror och hoppas att ungdomarna får med sig något om vad som krävs för olika yrken och vilka möjligheter de har att få jobb här i Älvsbyn, säger han.

I år var 19 utställare med på mässan, vilket är en ökning från i fjol. Där fanns flera av företagen som är verksamma i kommunen, men också gymnasiets UF-företag och Älvsbyns kommun med flera. H2 Green Steel från Boden var också där och berättade om kommande verksamhet och personalbehov.

– Vi är här för att vi vill finnas i ungdomarnas medvetande. Det här är en möjlighet att berätta om företaget och om hållbarhet. Vi ger också tips om utbildningar som ger den kompetens som vi kommer att behöva om några år, sa Johannes Granström som arbetar som rekryterare på H2GS, och som själv har gått på Älvåkraskolan för ett antal år sedan.

Bild på elever.

Foto: Elisabet Nordebo.

Flera olika yrken

Två som berättade om hur bra de trivs på jobbet och med sina arbetsuppgifter var Linda Karlsson och Magdalena Flnkfelt, tandsköterska och tandhygienist på Folktandvården. De påpekade också att det finns olika yrken inom tandvården och att det lätt att få jobb efter utbildningen. Flera olika yrken med väldigt olika arbetsuppgifter inom företaget kunde också Älvsbyhus visa upp.

– Även om vi anställer nästan alla som utbildar sig till snickare i Älvsbyn så är det långt ifrån det enda yrket hos oss. Just nu behöver vi främst säljare, sa de.

Inez Lundgren, Jessica Stenberg, Clara Lundberg och Amanda Blomberg är fyra tjejer som går i nian och som tyckte att dagen var bra.

– Det är bra att man får se vilka yrken som finns och att man får lära sig lite om dem, sa Jessica Stenberg.

Text: Elisabet Nordebo