Möten, möten, möten

Kommunstyrelsen ansvarar för kommunens verksamhet och ekonomi. Kommunalrådet är den som leder och samordnar detta ansvar. Kommunalrådet är också kommunens officiella representant i olika sammanhang.
I praktiken betyder det att det är många möten.

– En vanlig dag börjar med att jag läser nyheterna för att skaffa mig en snabb omvärldsbild. Sedan vid 7.30 har jag en briefing med kommunchefen. Resten av dagen går till att förbereda och genomföra möten, säger Tomas Egmark och fortsätter:

– Ofta är det möten med olika myndigheter till exempel för att skapa bättre förutsättningar för Älvsbyn i olika frågor. I år har det varit många krishanteringsmöten på grund av sommarens situation för bärplockare i Vidsel och efter branden på Polarbageriet. Jag har också många möten för att försöka driva på en positiv utveckling i Älvsbyn. Det kan vara möten med lokala företag och med företag som vi hoppas ska etablera sig här.

Politiskt vald

I en liten kommun som Älvsbyn finns ett enda kommunalråd. Större kommuner har några stycken. Kommunalrådet är den enda politikern som är anställd i en kommun. För att bli kommunalråd krävs att det politiska parti som fått majoritet i kommunalvalet har valt personen som sin kommunalrådskandidat. Kommunalrådet väljs för en mandatperiod på fyra år.
Även om valet är politiskt så ska kommunalrådet sköta sitt arbete på ett opartiskt sätt.

– Under mina år som kommunalråd vill jag göra det bästa jag kan för att föra Älvsbyn framåt på alla områden. Den största svårigheten är alltid den ekonomiska faktorn. Pengarna ska helst räcka både till den verksamhet vi enligt lag är tvungna att ha och till det vi vill utveckla och satsa på. Ofta är viljan att göra något större än den ekonomiska möjligheten.

Tomas Egmark berättar att han har en lista med saker som han verkligen skulle vilja göra. På den listan står till exempel att ordna fler sommarjobb och att ett sådant skulle kunna vara att måla sporthallen i Vidsel. På listan finns också att få del av projektpengar till så kallade Gröna jobb för att kunna göra Korsträskbäcken till en friluftsoas och upprusta leder och utflyktsmål i kommunen. Där står också att bygga ännu ett hyreshus på Lekentomten.

– Det här är sådant som ett kommunalråd inte alltid kan påverka, men jag tar ändå alltid upp dem i de sammanhang där de är aktuella, avslutar Tomas Egmark.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2020

Text: Elisabet Nordebo