Möt våra praktikanter…

I 10 veckor har Lovisa Sandman och Pontus Andersson, studenter på Luleå tekniska universitet, haft praktik på kommunens Samhällsbyggnadskontor. Här kan ni läsa om deras tid hos oss.

Lovisa Sandman. Foto: Robin Nilsson

Lovisa Sandman. Foto: Robin Nilsson

Lovisa Sandman

Sedan hösten 2021 har Lovisa Sandman studerat Luleå tekniska universitets samhällsbyggnadsutbildning. Det sista året gjorde hon praktik på Älvsbyns kommuns Samhällsbyggnadskontor.

Vad fick dig att söka praktik på just Älvsbyns kommun?
– Varför valet hamnade på Älvsbyns kommun var för att jag dels bor i Älvsbyn, dels för att få bättre inblick i och kunskap om hur arbetet går till hos kommunen inom samhällsbyggnad. Jag ville även få tillämpa mina teoretiska kunskaper till praktiska, vilket jag verkligen fått göra!

Vad har du fått göra under din praktiktid?
– Jag har fått vara med inom många olika områden, några exempel är inventering av trafikskyltar inom centralorten, deltog på besiktningen av det nya Sportcentret och fick se hur det går till, varit delaktig i att ta fram förberedande dokument till bland annat en vattentjänstplan, markprojektering för ett nytt industriområde. De erfarenheter jag fått tar jag med mig till mitt framtida arbete.

Vilka lärdomar tar du med dig från tiden hos oss?
– Några saker jag reflekterat över är att personalen på samhällsbyggnadskontoret behöver ha kunskap inom många olika områden, de har en stor strävan och vilja att kommunen ska vara attraktiv att leva och bo i, de har många bra idéer och förslag men ofta tar det lång tid då beslutsprocessen är lång.

Skulle du rekommendera andra att göra praktik på Älvsbyns kommun?
– Ja, absolut! Alla som jag mött under dessa veckor har varit väldigt inbjudande, hjälpsamma och trevliga. Tack för den här tiden!

Pontus Andersson. Foto: Robin Nilsson

Pontus Andersson. Foto: Robin Nilsson

Pontus Andersson

Under sitt sista år på Luleå tekniska universitets samhällsbyggnadsutbildning gjorde Pontus Andersson sin praktik på kommunens Samhällsbyggnadskontor.

Vad fick dig att söka praktik på just Älvsbyns kommun?
– Jag kände att inom en kommun så får man en större insyn på flera olika aspekter då en kommun oftast står i centrum för samhällsbyggsrelaterade projekt och uppgifter. Så att få ha praktik på en kommun kände jag kunde ge mig största mängden kunskap inom ämnet. Sen så bor jag ju i Älvsbyn så det var ju självklart att jag då sökte praktik här.

Vad har du fått göra under din praktiktid?
– I början så fick jag för det mesta bara sitta i en massa möten med min handledare för att kunna få en förståelse om vad som försiggår och vad hon håller på med. Därefter så fick jag börja ta del av lite olika uppdrag. Jag har även fått ta fram statistik och liknande undersökningar och fått beräkna lite förarbete till det nya industriområdet i Vistträsk. Jag har även fått vara med på besiktningen för det nya sportcentrumet här i Älvsbyn. Så jag har fått göra en stor mängd med varierande arbeten.

Vilka lärdomar tar du med dig från tiden hos oss?
– Om det är en sak som jag har lärt mig här så är de att det tar mycket längre tid att göra vissa arbeten än vad man kan tro. Och med så mycket olika uppgifter och projekt som ska göras så kan det ibland bli väldigt mycket och lite svårt att hinna med allt. Jag har då även såklart fått en större inblick i hur kommuner fungerar både internt, men även hur dem samarbetar med andra.

Skulle du rekommendera andra att göra praktik på Älvsbyns kommun?
– Ja, ifall man vill jobba i ett samhällsrelaterat yrke så kan det vara väldigt hjälpsamt att få ha haft praktik på en kommun. Man får en sådan stor inblick i hur allt funkar och det kan vara väldigt positivt i både ett CV, men också som allmän kunskap att kunna.

Senast uppdaterad 2023-03-29

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.