SommarvikarieSommarvikarie

Möt några av våra sommarjobbare!

Varje sommar anställer Älvsbyns kommun över hundra sommarvikarier som alla hjälper och bidrar till att kommunen kan leverera viktig samhällsservice till medborgarna även under semestertider. Utan dem hade verksamheten stannat! Här får du träffa några av våra duktiga sommarvikarier.

Rickard, vikarierande vårdbiträde. Foto: Robin Nilsson

Rickard, vikarierande vårdbiträde. Foto: Robin Nilsson

Vårdbiträde Rickard

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Rickard, är 30 år gammal och studerar på allmänlinje vid Älvsbyns folkhögskola där jag har några månader kvar tills jag är färdig med utbildningen. Min ambition är att studera vidare, antingen till beteendevetare eller diakon.

Vad sommarjobbar du med?

Jag sommarvikarierar på en demensavdelning på vård- och omsorgsboendet Nyberga i Älvsbyn.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Arbetsdagen börjar med att ta rapport från nattpersonalen för att höra hur natten har varit. Sen är det dags att förbereda frukost och hjälpa de boende med det de behöver hjälp med. Behoven varierar naturligtvis. Det kan vara att exempelvis ge frukost, medicin och påklädning. Sen handlar det också om att försöka finnas där för de boende, till exempel prata och umgås. Det är en viktig del i arbetet. Arbetsuppgifterna under dagen varierar, men i stora drag handlar det om att hjälpa och stötta med omvårdnad och vardagsbestyr.

Hur kommer det sig att du valde att arbeta åt Älvsbyns kommun?

Jag blev tipsad att söka av en lärare på Älvsbyns folkhögskola. Jag har tidigare erfarenhet av arbete inom vård och omsorg, så det kändes naturligt för mig att söka sommarvikariat hos kommunen.

Vad är det bästa med ditt sommarjobb?

Kollegorna! Jag har jättebra kollegor och har blivit mycket väl omhändertagen.

Filippa, vikarierande livsmedelsinspektör. Foto: Robin Nilsson

Filippa, vikarierande livsmedelsinspektör. Foto: Robin Nilsson

Livsmedelsinspektör Filippa

Berätta lite om dig själv!

Jag är en nyfiken hållbarhetsintresserad samhällsvetare ursprungligen från Vemdalen i Härjedalen. Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i internationella relationer med inriktning miljö/hållbarhet men mitt stora intresse för matlagning har skapat ett växande engagemang för hållbarhet inom jordbruk och livsmedelsområdet vilket resulterade i att slutligen hamnade på SLU i Uppsala där jag nu pluggar ett mastersprogram i Hållbara livsmedelsystem.

Vad sommarjobbar du med?

Jag sommarjobbar som livsmedelsinspektör.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

En vanlig dag innehåller oftast en bra blandning av jobb inne kontoret med inläsning på olika områden, rapportskrivning och besvarande av frågor samt arbete ute i ”fält” i from av inspektioner av livsmedelsverksamheter. Besöken kan vara på alltifrån restauranger, butiker, caféer och skolor.

Hur kommer det sig att du valde att arbeta åt Älvsbyns kommun i sommar?

Jag ville gärna sommarjobba med något som har anknytning till min utbildning och letade jobb utifrån det kriteriet och hittade tjänsten som sommarvikarierande livsmedelsinspektör på platsbanken. Jag har ingen anknytning till Älvsbyn och har inte varit här tidigare, men tänkte att det blir ett spännande sommaräventyr!

Vad är det bästa med ditt sommarjobb?

Det bästa med sommarjobbet här i Älvsbyn är en blandning av arbetet i sig med trevliga och välkomnande kollegor, givande arbetsuppgifter och mötena med människorna på de olika verksamheterna, men också möjligheten att få utforska och uppleva en helt ny plats!

Hanna, vikarierande bemanningsadministratör. Foto: Robin Nilsson

Hanna, vikarierande bemanningsadministratör. Foto: Robin Nilsson

Bemanningsadministratör Hanna

Berätta lite om dig själv!

Hanna heter jag, 26 år gammal och bosatt här i Älvsbyn tillsammans med min familj. Jag är sedan i våras en nyexaminerad sociologistudent med inriktning på personal- och arbetsvetenskap och har efter min examen letat efter nya utmaningar och erfarenheter inför mitt kommande yrkesliv.

Vad sommarjobbar du med?

Vikarierande bemanningsadministratör.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Dagarna kan se väldigt olika ut beroende på vilket behov som uppstår för dagen. Men den huvudsakliga arbetsuppgiften handlar om att samordna det plötsliga och det långsiktiga vikariebehovet som uppstår i kommunens olika verksamheter. Det gäller att ha ett nära samarbete med de olika enheterna såväl med chefer som med vikarier. Jag har också haft turen att få jobba med olika HR-uppdrag under min tid här som vikarie, vilket jag är väldigt tacksam för. Mycket eftersom det har speglat mina kunskaper som jag fått av min utbildning men också för att det har gett mig inblick och erfarenhet som kan vara bra inför framtiden.

Hur kommer det sig att du valde att arbeta åt Älvsbyns kommun i sommar?

Jag kände att när jag var färdig på universitet så ville jag jobba i min hemkommun. Inte bara för att det är nära utan också för att jag anser det som en värdefull chans att få utvecklas och påverka i den kommun som jag lever i. Fördelen med att jobba i en liten kommun skapar enligt mig en större möjlighet till att påverka och driva utvecklingen framåt vilket jag anser som positivt.

Vad är det bästa med ditt sommarjobb?

Variationen av arbetsuppgifter och känslan av att kunna hjälpa till! Sen är jag väldigt tacksam för alla de nya människor jag har fått äran att träffa och jobba med. Så tack vare min tid här har jag fått ovärderliga erfarenheter och minnen som jag tar med mig inför min kommande yrkeskarriär.

Emelie, vikarierande enhetschef. Foto: Robin Nilsson

Emelie, vikarierande enhetschef. Foto: Robin Nilsson

Enhetschef Emelie

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Emelie och är 26 år. Jag är en glad och sportig individ som pluggar Rättsvetenskapligt Program vid LTU och mina intresseområden inom juridiken är arbetsrätt och idrottsjuridik. På fritiden tränar jag friidrott eller gör något annat som oftast är i linje med idrott.

Vad sommarjobbar du med?

Jag sommarjobbar som enhetschef inom hemtjänsten i kommunen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Ingen dag är den andra lik men den gemensamma nämnaren i varje arbetsdag är att ha många parallella projekt på gång och vara i kontakt med många människor. Detta tycker jag är stimulerande, upplyftande och en rolig utmaning. Jag får använda mig av mina juridiska erfarenheter, bland annat inom arbetsrätt och förvaltningsrätt.

Hur kommer det sig att du valde att arbeta åt Älvsbyns kommun i sommar?

Jag är mycket nyfiken och jag vet att Älvsbyn inte ligger så långt ifrån Boden, där jag bor. Jag har fått ett gott intryck av kommunen och jag ville prova på. Älvsbyn har det som jag söker – ett litet fint samhälle, nära till rik natur och kommunen präglas av vänskaplig kultur. Jag ville arbeta som enhetschef inom socialtjänsten eftersom jag gillar att vara i kontakt med människor och jag brinner för arbetsrätt, denna tjänst innefattar mycket sådan juridik. I övrigt har jag länge arbetat inom hemtjänst och socialpsykiatri och med det som bakgrund känner jag mig väl införstådd i vad som krävs av en enhetschef inom omsorgen.

Vad är det bästa med ditt sommarjobb?

Att jag får möjligheten att jobba med människor och även få uppleva Älvsbyn. Mina kollegor är drivna, tålmodiga och föregår med ett gott exempel. I min tjänst som vikarierande enhetschef har jag fått god vägledning och kunskaper som dels kommer att följa mig i min fortsatta utbildning och dels i mitt fortsatta yrkesliv. Jag är väldigt glad över att Älvsbyns kommun varmt har välkomnat mig.

Är du intresserad av sommarjobba åt kommunen, hör av dig till kommunens HR-avdelning. Ring kommunens växel 0929-170 00 och be dem koppla er till oss!

Senast uppdaterad 2021-12-10
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.