Bild som visar en majbrasa.

Majbrasa

Vid årsskiftet beslutade regeringen om nya bestämmelser i avfallsförordningen.

Enligt Naturvårdsverket är det nu förbjudet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall på tomten. Naturvårdsverket menar att den nya lagen medför att man inte heller får elda en majbrasa hemma utan dispens från kommunen, men det finns en bestämmelse om att varje kommun kan meddela lokala föreskrifter som ger undantag om eldning hemma på gården.

Älvsbyns kommun har meddelat kommunala föreskrifter om att torrt trädgårdsavfall som inte kan användas för kompostering får eldas i mindre omfattning när eldningsförbud inte föreligger och om det utförs säkert och på ett sådant sätt att olägenhet för omgivningen inte uppstår och det i övrigt inte strider mot författning.

Det finns en särskild bestämmelse när man anordnar en större majbrasa, då man samlar mycket människor. Det räknas då som en offentlig tillställning och det finns det bestämmelser i ordningslagen om att man ska ansöka om tillstånd hos polisen enligt ordningslagen. Den som anordnar en större majbrasa ska även ansöka om dispens hos kommunen.

Kontakta samhällsbyggnadskontoret om du har frågor kring ansökan om dispens. För mer information ring Medborgarservice (växeln) 0929-170 00 eller maila mb@alvsbyn.se

Senast uppdaterad 2024-04-23

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.