Magdalena Pajala och Karolina Draumann till NIU Älvsbyn

– Vi är enormt stolta över våra två nya skidlärare. Vilket fantastiskt skidlärarteam vi fått ihop där vi sedan tidigare har välmeriterade Sture Norén som under lång tid hjälpt oss hålla en väldigt hög nivå på utbildningen säger Olof Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasium.

Magdalena Pajala har tävlat i olympiska spelen, världscupen och vunnit 3 SM-guld. Utöver deltagandet i OS värderar hon SM-guldet på hemmaplan i Piteå inför 10 000 i publiken högst.

– Det var fantastiskt att uppleva den publiken hemma. Det stöd som finns utifrån av såväl publik som skidtränare är otroligt värdefulla. Det ska bli jätteroligt att få jobba med unga som är starkt motiverade och nu finnas som stöd för att hjälpa dem att nå deras mål, säger Magdalena Pajala.

Skidlinjens elever tränar på skidstadion vid Kanisbacken, foto Marcel Köppe

Skidlinjens elever tränar på skidstadion vid Kanisbacken, foto Marcel Köppe

Magdalena började den 1 februari, men Karolina har redan hunnit vara i gång ett tag. Karolina är lärare i grunden och såg annonsen lite på slump.

– Det lockade starkt och har varit över förväntan, säger Karolina Draumann.

Karolina hette Skoog i efternamn som aktiv och låg i toppen bland juniorer under 5-6 år och har ett par JSM-brons som främsta merit, i ett av loppen knep hon JSM-medaljen från Charlott Kalla som kom på fjärde plats.

Karolina och Magdalena har åkt skidor tillsammans som unga från 11 års ålder i Strömnäs GIF i Piteå. De tränade tillsammans i ungefär 10 år där och gick senare skidgymnasiet i Sollefteå tillsammans.

– Vi har varit vänner sedan dess. Det bygger starka band när man tränar tillsammans. Det känns kul att åter vara tillsammans och lyfta dagens skidelever, säger Karolina Draumann.

När nuvarande skidlärare i Älvsbyn skulle till nytt jobb tipsade hon Magdalena om jobbet, som nappade direkt.

– Jag var i Älvsbyn i somras när det var sommarskidskola. Jag var anlitad som tränare och höll i en inspirationsdag som ett inslag under lägret. Jag kommer ihåg hur imponerad jag blev över den fina träningsmiljön och vilka bra förutsättningar med boende och sådant, säger Magdalena Pajala.

Magdalena avslutade sin elitkarriär med flera långlopp och den sista stora tävlingen som elitåkare blev vasaloppet 2020, som är världens största långlopp på skidor med tusentals tävlande. Ett lopp som hon själv inte är så speciellt nöjd med då hon fick åka i en mil av de nio milen med en bruten stav, men trots det tog hon en 17:de plats. Sedan dess har hon varit personlig skidtränare i eget företag och i Piteå elits ungdomssatsningar. Från 1 februari är det Älvsbyns idrottsgymnasium som gäller.

– Att jobba med Karolina känns jätteroligt och att få jobba med en så meriterad person som Sture känns mäktigt. Han är en otrolig kunskapsbank. Vi kommer bli ett jättestarkt team som kommer att komplettera varandra väl, säger Magdalena.

Skidlinjens elever tränar på skidstadion vid Kanisbacken, foto Marcel Köppe

Skidlinjens elever tränar på skidstadion vid Kanisbacken, foto Marcel KöppeSkidlinjens elever tränar på skidstadion vid Kanisbacken, foto Marcel Köppe

Skidlinjens elever tränar på skidstadion vid Kanisbacken, foto Marcel Köppe

 

Läs mer

Läs mer om skidlinjen och idrottsgymnasiet i Älvsbyn på:

https://www.alvsbyn.se/forskola-och-utbildning/gymnasium/niu/