Magdalena Pajala – Det är viktigt att lyssna på sig själv och välja sitt eget spår

– Det är väldigt givande att få arbeta med elever som är motiverade och vill utvecklas inom idrotten. Jag tror att min erfarenhet är en stor fördel i mitt arbete som lärare. Jag kan relatera till elevernas situation, och jag vet vad som krävs för att lyckas, säger Magdalena Pajala, skidlärare på Älvsbyns gymnasium.

Älvsbyns gymnasium har tre idrottsinriktningar på sin Nationella Idrottsutbildning (NIU). De är längdskidor, orientering och skidorientering. I sin roll som lärare möter Magdalena elever från hela Sverige som går på idrottsgymnasiet. Hon tycker det är viktigt att anpassa undervisningen efter varje elevs individuella behov.

– Jag vill att eleverna ska känna att de kan utvecklas i deras egen takt. Eleverna måste lyssna på sig själva och göra det som är rätt för dem. Det handlar om att hitta balansen mellan träning, återhämtning och kost, säger hon.

Pannben

En viktig del av undervisningen är att fokusera på den mentala biten. Magdalena Pajala menar att det är viktigt att idrottare har en stark mental styrka för att kunna prestera på topp.

– Det handlar om att kunna hantera motgångar och att ha disciplinen att fortsätta även när det är jobbigt, säger hon.

Magdalena Pajala har själv erfarenhet av att både lyckas och misslyckas i idrottssammanhang. Hon tror att det är viktigt att lära sig av både positiva och negativa erfarenheter.

– Det är viktigt att våga testa sina gränser och att inte vara rädd för att misslyckas. Att träna sig på att vara i motgång och i den obekväma zonen och att hitta strategier hur man ska göra och vad man ska fokusera på när man är där, för att ändå ta sig vidare, säger hon.

Man förstår att Magdalena själv har ett starkt pannben då hon exempelvis 2020 i Vasaloppet, som är världens största långlopp på skidor med tusentals tävlande, tvingades åka med en bruten stav i en av de nio milen, men trots det bröt hon inte loppet och var så mentalt stark att hon tog sig in på en hedersam 17:de plats.

Skidåkare som åker längdskidor.

Första gången Magdalena Pajala åkte skidspåret i Dalen vid Kanis kändes det som att hon kom till lilla Alperna. Foto: Magdalena Pajala.

Rekordmånga sökande

Inför nästa läsår har Älvsbyns gymnasiums skidlinje fått mångdubbelt fler sökande elever. Det vore kanske inte så konstigt om det är Magdalena Pajala som har varit draghjälp för att få fler sökande elever, eftersom hon är ett välkänt namn och har under många år tävlat på högsta elitnivå i olympiska spel, världscup och vunnit svenska mästerskapen flera gånger.

– I grunden tror jag det är att vi är ett starkt tränarteam med olika erfarenheter och kunskaper. Vi har jobbat med att vara synliga både på sociala medier och på tävlingar och velat lyfta Älvsbyn som studieort genom att välkomna sökande elever till att besöka skolan för att få uppleva hur det är att vara elev här, säger Magdalena Pajala.

– Det är också den väldigt fina tränings- och boendemiljön i Älvsbyn, men jag tror även att jag som person har spelat in en del. Både att jag har ett väldigt stort engagemang i ungdomsskidsporten i Norrbotten och givetvis spelar det nog även in att jag tävlat i världseliten, säger hon.

Tips till nya åkare

Magdalena Pajala rekommenderar att man börjar med enkla turer och sedan stegvis ökar svårighetsgraden.

– Det bästa är att börja med att ge sig ut en solig vinter- eller vårvinterdag och bara vara med om den fantastiska naturupplevelsen. Det viktigaste i början är att njuta och ha trevligt. Ta gärna med en eller några kompisar. Det bygger starka band när man tränar tillsammans, säger hon.

Önskelistan

Älvsbyns idrottsgymnasium jobbar varje år med att utveckla linjen för att kunna erbjuda eleverna ännu bättre förutsättningar att utvecklas.

– Alla känner inte till det, men valet att kunna förlägga gymnasiestudierna på fyra år i stället för tre år för att kunna maximera både träning och studier är återinfört på vårt gymnasium. Detta är en mycket viktig möjlighet och gör det mer attraktivt att välja Älvsbyn, säger Magdalena Pajala.

Om hon får drömma så är rullskidbana och höghöjdsläger högst upp på önskelistan, men det kanske skulle kräva en extern sponsor.

– Exempelvis vore det betydelsefullt med en rullskidbana i Älvsbyn, det skulle ge fantastiska möjligheter som komplement till sommarträningen och minska behovet av att träna ute i trafiken, säger hon.

Hon drömmer också om att kunna ta med eleverna på ett höghöjdsläger i Alperna.

– Det skulle vara en fantastisk möjlighet för eleverna att få testa på att träna i den typen av miljö. Det skulle göra dem mer förberedda för att ta steget upp till seniornivå, säger hon.

Ledigt skidtränarjobb nästa läsår

På Älvsbyns gymnasium är de två skidlärare och då Magdalena klev på var tanken att Sture Norén skulle gå i pension i somras, men eftersom den andra skidläraren gled i väg till ett annat jobb så blev Sture kvar en säsong till innan pension. Därför kommer gymnasiet att anställa en ny skidlärarkollega till Magdalena Pajala till nästa läsår.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2023

Text: Peter Lundberg