Kortare arbetstid med samma lön för nattpersonal i socialtjänsten

Den 1 april trädde nya bestämmelser i kraft för de som arbetar natt inom kommunens socialverksamhet. Den genomsnittliga veckoarbetstiden för de som har en sysselsättningsgrad på minst 80 % av ordinarie arbetstid förlagd på natten sänks med två timmar, samtidigt som sysselsättningsgraden för dessa höjs.

Hans Nyberg, socialchef, utanför äldreboendet Ugglan i Älvsbyn. Foto: Peter Lundberg

Hans Nyberg, socialchef, utanför äldreboendet Ugglan i Älvsbyn. Foto: Peter Lundberg

– Vi har haft möten med de fackliga ombuden för att diskutera frågan här och lyssnat in vad dem har för önskemål. Och det är då att höja sysselsättningsgraden och att medlemmarna ska få möjlighet till högre sysselsättningsgrader. Så vi har valt att minska arbetstiden på natten och höja sysselsättningsgraden. Det betyder på sin tur att man får högre lön och det är ju positivt i sig, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.

– Sen är det en arbetsmiljöfråga, att minska arbetstiden på natten. Det på sin tur är ju bra, att man inte behöver arbeta lika länge på natten, för det sliter mer på kroppen.

Bild på representanter från fackförbundet Kommunal Älvsbyn.

Kommunal Älvsbyn. Camilla Wallin, sektionsföreträdare, Jessica Lundh, ordförande och Britt-Marie Andersson Öberg, sektionsföreträdare. Foto: Robin Nilsson

Positiv respons från facket

Från fackförbundet Kommunals sida ser man positivt på beslutet.

– Kommunal Älvsbyn är väldigt nöjd med att arbetsgivaren lyssnade på de anställdas önskemål om höjd sysselsättningsgrad, i samband med att veckoarbetstiden sänks för nattarbetare från och med 1 april. Samt att det inte blir någon avräkning på de 0,3 % som genererar i avtalet, säger Jessica Lundh, ordförande för Kommunal Älvsbyn, och låter meddela att Älvsbyns kommun har i Kommunals sociala medier fått mycket positiv respons.