Klubben som skapar rörlig konst på isen

Konståkning är en vintersport där utövaren, på ett par skridskor, uppträder på isen till musik, genom dans, piruett och speciella steg. Detta görs antingen ensam eller i par. I Älvsbyn grundades Älvsby IF:s konståkningssektions första generation i början av 1970-talet. Efter att ha legat nere ett längre tag startades klubben upp igen 2005 och har i dagsläget 60 medlemmar, varav 45 av dessa är aktiva åkare.

Klubben har idag, sju tävlingsåkare, i åldrarna sju till 15 år, samt ett par åkare som håller på att arbeta sig upp till tävlingsklass.

– Jag har som förhoppning att vi ska växa som förening, att fler hittar till konståkningen. Men det handlar också om att dem som vi har ska tycka att det är roligt och vilja stanna kvar. Det är min målsättning, att vi överlever och får in nytt blod hela tiden, berättar Andreas Nilsson, kassör i Älvsby Konståkningsklubb.

Konståkningssektionen har även verksamhet för de allra yngsta. I skridskoskolan får åkarna lära sig skridskoåkningens grunder och leka fram ett eventuellt framtida intresse. I skrivande stund har skridskoskolan 32 åkare, i åldrarna 4–10 år.

Bild på medlemmar som tränar på isen i ishallen.

Älvsby Konståkningsklubb har idag cirka 45 aktiva åkare. Foto: Sterling Nilsson.

Ny tränare och uppskattade arrangemang

I fjol fick klubben en ny tränare, när Luleåbon Erika Blom tog sig an uppdraget. Erika har tidigare meriter som tränare för både Luleå Konståkningsklubb och Luleå Allmänna Konståkningsförening.

– Hon har varit jätteduktig. Vi är jätteglada över att hon ville komma. Hon har rätt tränarkompetens. Så det känns jätteroligt att hon vill var hit och ta den tiden, säger Andreas.

Bild på Erika Blom.

Erika Blom från Luleå är tränare i Älvsbyn sedan förra året. Foto: Sterling Nilsson.

Tidigare år har klubben arrangerat julshow för allmänheten, där åkarna uppträtt i julutstyrsel. I och med pandemin har det dock legat på is. Fram tills i år.

– Det är jätteskoj, vi har ju inte haft det på ett tag. En stor del är att vi får in dem här som inte har börjat tävlingsåka än, så att dem ska kunna få uppträda också inför publik, berättar Andreas inför starten.

I samband med höstlovet arrangerade klubben ett uppskattat Disco on ice, där lamporna i ishallen släktes ned och ersattes med discoljus.

– Det har varit jättemycket folk, så det har varit riktigt skoj. Planen är att vi kommer vidareutveckla det till nästa år, då blir det nog mer utklädningsdisco och sådana saker.

Bild på föreningens medlemmar under en julshow.

Årets julshow hette ”The X-mas Movie Show”
Foto: Andreas Nilsson.

En förhoppnings inför framtiden är att ta steget vidare och hålla i olika tävlingar i ishallen.

– Det är något som jag vill gå vidare med, att vi ska kunna arrangera olika former av tävlingar här i Älvsbyn, för att på så sätt kunna locka in fler åkare och även då få publiken in hit.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2023

Text: Robin Nilsson