Lars Berglund, Kalle Stråman och Tom Karlsson är tre av Vidsel skoterklubbs medlemmar som sladdar skoterlederna i Vidselsområdet. Foto: Elisabet NordeboLars Berglund, Kalle Stråman och Tom Karlsson är tre av Vidsel skoterklubbs medlemmar som sladdar skoterlederna i Vidselsområdet. Foto: Elisabet Nordebo

Klubben håller uppe lederna

De underhåller över 10 mil skoterleder och har två klubbstugor. Det är Vidsels skoterklubb vi pratar om. Men pandemin har lagt lock på verksamheten den här vintern.

Jerry Berglund är ordförande för Vidsels skoterklubb och det har han varit ända sedan klubben bildades 1979. Nu tycker han att det är dags att någon annan tar över, men coronarestriktionerna gör att han inte ens vet om det blir något årsmöte.
Även om det inte kan hållas några möten eller träffar så hålls skoterlederna ändå öppna av klubben. Tre av medlemmarna som lägger mycket av sin fritid på att sladda lederna är Lars Berglund, Kalle Stråman och Tom Karlsson.
En av skoterlederna från Vidsel går till byn Vitberget. Därifrån kan man fortsätta mot Kåbdalis och Jokkmokk, eller så kan man svänga av och köra upp på berget, förbi Vitbergsknacken och upp på Vitbergstoppen, landskapet Norrbottens högsta berg. Där ligger en fin stuga som skoterklubben hyr av Sveaskog. Den är ett populärt utflyktsmål.

Mer än 20 mil

En annan led går till klubbens andra stuga vid Långträsket längs Haradsvägen. Det går också en skoterled till Storberget och vidare till Lillbergträsket som är populärt ställe för pimpelfiske. Ytterligare en led går via Manjärv mot Vistträsk. Totalt blir det körsträckor på mer än 20 mil som Vidsels skoterklubb kör för att håll lederna uppkörda och fina. De tar också med ved till stugorna och ser till att de är i gott skick.

– Vi brukar ha en paltdag för medlemmarna varje år, men i vinter måste vi nog ställa in den. Det är tråkigt, men det är ju inte annat att göra, säger Jerry Berglund.

Alla skoteråkare i Vidselsområdet kan i alla fall glädja sig över väl underhållna skoterleder under vintermånaderna, i år som alla andra år.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2020

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2021-12-10
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.