Klubben håller uppe lederna

Jerry Berglund är ordförande för Vidsels skoterklubb och det har han varit ända sedan klubben bildades 1979. Nu tycker han att det är dags att någon annan tar över, men coronarestriktionerna gör att han inte ens vet om det blir något årsmöte.
Även om det inte kan hållas några möten eller träffar så hålls skoterlederna ändå öppna av klubben. Tre av medlemmarna som lägger mycket av sin fritid på att sladda lederna är Lars Berglund, Kalle Stråman och Tom Karlsson.
En av skoterlederna från Vidsel går till byn Vitberget. Därifrån kan man fortsätta mot Kåbdalis och Jokkmokk, eller så kan man svänga av och köra upp på berget, förbi Vitbergsknacken och upp på Vitbergstoppen, landskapet Norrbottens högsta berg. Där ligger en fin stuga som skoterklubben hyr av Sveaskog. Den är ett populärt utflyktsmål.

Mer än 20 mil

En annan led går till klubbens andra stuga vid Långträsket längs Haradsvägen. Det går också en skoterled till Storberget och vidare till Lillbergträsket som är populärt ställe för pimpelfiske. Ytterligare en led går via Manjärv mot Vistträsk. Totalt blir det körsträckor på mer än 20 mil som Vidsels skoterklubb kör för att håll lederna uppkörda och fina. De tar också med ved till stugorna och ser till att de är i gott skick.

– Vi brukar ha en paltdag för medlemmarna varje år, men i vinter måste vi nog ställa in den. Det är tråkigt, men det är ju inte annat att göra, säger Jerry Berglund.

Alla skoteråkare i Vidselsområdet kan i alla fall glädja sig över väl underhållna skoterleder under vintermånaderna, i år som alla andra år.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2020

Text: Elisabet Nordebo