Jägarna för tredje gången i Älvsbyn

Även om titeln är Jägarna så utspelar handlingen sig inte under jaktsäsong, utan tvärtom under en riktigt varm och solig sommar.

– Vi har haft fantastisk tur med vädret. Det har varit sol nästan varje dag och vi har kunnat spela in i den takt vi vill, säger Rolf Lassgård i en exklusiv intervju med Älvsbybladet.

Det är tredje gången Jägarna spelas in i Älvsbyn. Rolf Lassgård tycker att det är roligt att vara här och spela in igen.
– Vi känner oss alltid välkomna och det känns som att hela samhället ställer upp för oss, säger han.

Vid det här laget har Rolf Lassgård varit till många platser i kommunen och han har sin uppfattning om Älvsbyn klar:
– Älvsbyn känns som ett starkt samhälle med sin fina centralort och så otroligt mycket vackert runt omkring.
Bland alla ställen i Älvsbyn som Rolf Lassgård har besökt har han också hittat en egen pärla.
– Redan 1995 när vi gjorde första filmen hittade jag en plats som är speciell för mig. Det är bara en kort promenad från samhället, den ligger på en höjd i skogen och man ser vatten därifrån. Dit går jag för att få arbeta i fred. Där har det pluggats och analyserats många texter. Men jag tänker inte berätta var det är, det är min egen hemlighet.

Erik och Rolf norrlänningar

Om sin filmkaraktär polisen Erik Bäckström säger Rolf Lassgård:

– Erik är en människa som åldras, som vi alla gör. Han flydde tidigt från sina hemtrakter och bosatte sig i Stockholm, men rötterna har aldrig gått ur och nu har han ett ambivalent förhållande till sin hemort. Han flyttade tillbaka för att stanna, men flydde därifrån en andra gång. Sedan tvingades han dit, försonades på något sätt med det, men återvände till Stockholm igen, för att sedan fly tillbaka till hemorten igen. Den här gången kommer han att stanna, men om det betyder att det blir någon mer film vet jag inte.

Om det blir en tredje säsong av Jägarna säger Rolf Lassgård att det beror helt på manuset om han själv skulle vilja göra Erik en gång till. För de flesta är det nog i princip omöjligt att tänka sig Jägarna utan Rolf Lassgård. Han ÄR Jägarna, det är ingen överdrift, men finns det några likheter mellan honom själv och Erik?
– Jo, hans envishet. Den har jag också. Fast jag anpassar mig nog lite mer till kollektivet än vad Erik gör. Men jag kan verkligen gå mot strömmen jag också. En annan likhet är att jag har färgats av min uppväxt i skog och mark i Jämtland, precis som Erik har färgats av sin. Vi är båda norrlänningar i grunden, med allt vad det innebär.

Manus kan förändras

Den här inspelningen av Jägarna går lite annorlunda till än vad som oftast är vanligt vid filminspelningar. De följer alltid ett manus som är genomarbetat och omarbetat många gånger innan det är klart att spelas in. Den här gången finns också ett skrivet manus för hela historien, men under inspelningens gång kan historien förändras. Det finns alltså ett visst utrymme för improvisation.

– Om en scen blir annorlunda än den var tänkt, diskuterar vi hur nästa scen ska vara så att historien ändå följer manusets huvudlinje. På så sätt kan det bli händelser som inte alls fanns med i manuset från början. Det här är inte ett helt ovanligt inspelningssätt, men det är sällan det görs i så stor grad som vi gör den här gången, berättar Rolf Lassgård.

Gamla sår och konflikter

Förutom Rolf Lassgård så har Simon J Berger och Lena Endre viktiga roller i filmen som kommer att sändas på C More och TV4 under nästa år. Simon J Berger spelar morddömde Joar Särn som 15 år efter att han dömts hävdar sin oskuld. Erik Bäckström börjar fundera över om han gjorde ett stort misstag den gången. Det leder honom till en svår konflikt mellan de som menar att Särn är skyldig och de som tar honom i försvar. Gamla sår rivs upp och Erik har inget annat val än att återvända till sin hemort och söka sanningen på nytt. Det leder honom till en mördare, och det är någon som står honom nära.

Kjell Sundvall som skrev manus till Jägarna 1 och regisserade både Jägarna 1 och 2, ingår inte i teamet kring TV-serierna Jägarna. Huvudförfattare till båda seriesäsongerna är Björn Carlström och Stefan Thunberg. Regissörer är Jens Jonsson och Johan Lundin. På frågan om inspelningarna känns bra så här långt och om han tror att säsong 2 blir lika bra som säsong 1 svarar Rolf Lassgård:
– Det är svårt att säga nu mitt i inspelningarna. Vi får helt enkelt se när den kommer på TV.

Den första säsongen blev C Mores mest framgångsrika premiär någonsin.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2020

Text: Elisabet Nordebo