HR-chef Anna-Karin Andersson: ”Bra kan alltid bli bättre”

Den 1 januari 2018 bytte Personalavdelningen i Älvsbyns kommun namn till HR-avdelningen (HR är en förkortning på Human Resources som betyder mänskliga resurser). I juni samma år tog den dåvarande HR-specialisten och bodensaren Anna-Karin Andersson över rollen som chef för enheten. Inom hennes ansvarsområde handlar det mycket om frågor gällande lönebildning, kompetensförsörjning, rekrytering och arbetsmiljön. I och med att hon bor i Boden blir det att pendla varje dag till jobbet, något som hon inte ser som något större problem trots startsträckan.

– Jag är ingen morgonmänniska så jag har det lite jobbigt att gå upp på mornarna. Men jobbet i sig är värt det. Jag är så pass motiverad att jag släpar mig upp ändå när klockan ringer. Det är ett utmanande men jätteroligt och spännande jobb, poängterar hon.

– I och med att det är en liten kommun jämfört med Piteå och Luleå, så har man kortare beslutsvägar, mindre chefsled och har därmed större chans att kunna påverka och driva utveckling i snabbare takt. Man har mer ansvar i sin roll och det är något som jag verkligen trivs med och som jag drivs och växer utav.

Går alltid att utveckla till det bättre

I rollen som HR-chef handlar det mycket om att ha koll på vad som händer i omvärlden. Exempelvis nya lagar och arbetsföreskrifter som måste följas. Detta kommuniceras ut till kommunens enhetschefer, för att se till att dessa följs till punkt och pricka. Det handlar även om att finnas där för cheferna om det är något som dyker upp, till exempel ett tufft personalärende och man behöver stöttning eller någon att agera bollplank med. Det handlar även om att se till så att ramar och bestämmelser följs.

Anna-Karins arbetsfilosofi är att alltid arbeta för ständig utveckling inom kommunen.

– Bra är inte bra nog. Utan jag vill jobba utifrån att bra kan bli bättre. För det kan det alltid bli.

Faktaruta: HR-avdelningens fyra ben

  • Stödjande, (vid förhandlingar, rehabiliteringsärenden mm)
  • Styrande, (tolkning och tillämpning av avtal och lagar)
  • Konsultativa, (info, rådgivning och utbildning)
  • Strategiska, (kompetensförsörjning, lönebildning mm)

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2019

Text: Robin Nilsson