Grundskolläraren som blev rektor på Parkskolan

En av Älvsbyns rektorer är Anna-Karin Sandström. Hon är i grunden utbildad grundskolelärare och har tidigare arbetat som detta sedan 1994. Men sedan tre år tillbaka har hon arbetat som rektor på Parkskolan till och från, då den ordinarie rektorn haft politiska uppdrag i riksdagen. Under 2018 gick det dock över till heltid.

– Jag trivs väldigt bra att jobba som rektor, att som pedagogisk ledare vara med och utveckla skolan i Älvsbyn. Det är ett utmanande, roligt och väldigt givande jobb.

Vad tycker du är det viktigaste med ditt jobb som rektor?

– Det som känns viktigast är att kunna göra skillnad för eleverna. Att varje elev ska kunna nå så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Att ge dem en så god utbildning som möjligt så att de ska kunna förverkliga sina drömmar.

Flera bitar i pusslet

Förutom att arbeta som pedagogisk ledare handlar det även om att hålla i skolans budget och se till så att den följs. I och med att skolan utvecklas kontinuerligt handlar det även om att fortsätta utbilda sig och hålla sig à jour med de förändringar som hela tiden sker.

– Det handlar inte bara om att vara pedagogisk ledare utan det är många andra bitar också, exempelvis arbete med personal och arbetsmiljön.

Saknar du arbetet som lärare?

– Det kommer jag nog alltid att sakna, arbetet med eleverna och vara nära dem. Det var grunden till varför jag blev lärare. Att arbeta med barnen. Men nu får jag jobba med dem på ett annat sätt. Då jag tidigare har jobbat som lärare så förstår jag vad det innebär att vara i ett klassrum, jag vet vad verksamheten behöver. Det känner jag är en fördel i det här yrket.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2019

Text: Robin Nilsson