Granträsk – en levande by med stark byaanda

Den 12 augusti 1959 slog byborna slag i saken och grundade Granträsk byaförening. Nu drygt 60 år efter starten fortsätter föreningen att både leva och frodas, och har i dagsläget över 120 medlemmar som tillsammans arbetar för en aktiv by.

– Vi har ganska många evenemang för att vara så liten by, bland annat Granträsknappet, trivselkväll och valborgsfirande. Vi brukar även anordna städdagar där byborna samlas för att fixa det som behöver göras i byn och på vår badstrand. Vi har alltid haft lätt att få folk som ställer upp och hjälper till. Vi har en stark byaanda skulle jag vilja säga. En levande by med gemenskap, det är vårat valspråk, säger Peter Wedin, ordförande i Granträsk byaförening.

Sammanhållning är A och O

Medelåldern i byn har varit något hög sedan ett tag tillbaka. En tid sen sänktes den dock en hel del, då byn fick tillökning med ett par yngre familjer med pratglada bebisar.

– Ja det har dragit ner medelåldern ganska rejält. Det är mycket trevligt och vi är mycket stolta över att få hit tre unga familjer. Vi hoppas att det får fler familjer att börja fundera och kanske välja att flytta hit till Granträsk.

Frida Lindgren, nybliven mamma och styrelseledamot i föreningen, är en av dem som valt att bosätta sig i Granträsk.

– Förutom att vi hittade den typen av gård som vi ville ha så var det sammanhållningen som finns här som fick oss att flytta hit, att det är en levande by. Det var avgörande. Även om vi hade hittat drömgården i Tjotahejti, så hade vi inte flyttat dit om vi inte kände att det fanns en framtid där. Men det är något som vi känner finns här, berättar hon.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2020

Text: Robin Nilsson