Fullträff för nya teveserien Jägarna som är filmad i Älvsbyn

Jägarna är ett svenskt spänningsdrama med Rolf Lassgård i huvudrollen. Serien bygger vidare på de Guldbaggeprisade filmerna med samma namn.

För 21 år sedan den 31 januari 1996 hade den första Jägarna-filmen premiär på Forumbiografen. Den spelades in i Älvsbyns kommun. 16 år senare spelades filmen Jägarna 2 in i Överkalix.
Tredje gången för Jägarna blev det nu istället en teveserie i sex avsnitt. Rolf Lassgård har spelat huvudrollen i båda filmerna och gör det även i den nya teveserien.

– Du kan tänka dig själv att 21 år senare få komma hem till Älvsbyn med teveserien, det var otroligt häftigt, säger Rolf Lassgård.

Hur var det att återgå till karaktären?

– Ibland filmar man in en hel bokserie under ett år, men det här är ju rena lyxen att se hur min karaktär Erik såg ut i första filmen och hur han ser ut i den här. Det har hänt mycket med den människan på samma sätt som det händer mycket med oss alla under en så lång tid av liv. Det är bara att tacka och ta emot att få spela en sådan karaktär, säger Lassgård.

Serien produceras av Harmonica Films och SF Studios och är en samproduktion mellan C More/TV4, SF Studios och även Filmpool Nord har gått in med pengar i projektet.

– Förutom att det ger jobb för de i filmbranschen så ger det marknadsföring av länet och när de spelar in här så spenderar de mycket pengar på mat, hotell, köp av tjänster med mera, säger Filmpool Nords nya vd Sandra Warg.

Per Janérus på Harmonica Films som är producent för Jägarna öster beröm över kommunen.

– Först tittade vi på inspelningsplatser över hela Norrbotten men våra blickar vändes ganska snart mot Älvsbyn. Här har vi mötts av ett mottagande som är större, bättre och varmare än på något annat ställe. Det gäller alla, från privatpersoner och företagare till kommunen.

Serien har spenderat runt 10-12 miljoner kronor i närområdet under de tre månaderna som de filmade och bodde i Älvsbyns kommun.

– Älvsbyn var ett känslomässigt naturligt val även om det skulle vara mer ekonomiskt att göra serien i studio och i en skogsdunge på Djurgården i Stockholm. Men i Stockholm skulle vi tappa Jägarnauniversumets hjärta som hör hemma i Norrbotten. Vi kom fram till att Älvsbyn är bäst för oss och att det kommer ge oss mest värde framför kameran, säger Jägarnas producent Per Janérus.

Jägarna hade världspremiär av de två första avsnitten i fullsatt biosalong i Älvsbyn den 9 november och premiär på C More den 14 november. Serien kommer även att visas på TV4 under 2019.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3-4, 2018

Text: Robin Nilsson