Fullbokat när nya fyrstjärniga campingen vid Storforsen invigdes

Hotell Storforsens ägare har investerat runt tio miljoner kronor det senaste året. En stor del av dessa pengar har lagts på campingen.
– Den var lite eftersatt när vi köpte anläggningen. Både vi och personalen tyckte att någon behövde göras, säger Jens Hardegård.

Campingen smygöppnade redan under Valborgsmässohelgen. Men endast de 17 grusplatserna. På fredagsaftonen hölls den officiella invigningen och campingen öppnades upp till fullo.
– Vi rullade ut nytt gräs på på övriga platser och de behövde lite tid att växa sig starka. Därför har vi väntat till i dag med att hyra ut gräsplatserna, förklarar Jens.

Ansiktslyftning

Vädrets makter visade sig från sin bästa sida lagom till visningen och att det gul-blå bandet skulle klippas. Medan åskan blixtrade, dundrade och framkallade regnskurar närmare kusten lyste solen från en nästan klarblå himmel över Storforsen. Under tiden rullade husvagns- och husbilsekipagen in och campingen fylldes redan tidigt på aftonen.

Dagen till ära bjöd Hotell Storforsen alla som ville på snacks, cider, burgare gjorda på pulled pork och måltidsdryck. Raimos bar var öppen för dem som önskade köpa öl eller vin.

Campingen har fått en rejäl ansiktslyftning. Nytt modernt servicehus på 210 kvadratmeter med alla faciliteter; matsal, kök, diskmaskin, spishällar, ugnar, duschar, bastu, fräscha toaletter, tvättstuga, latrin – ja. till och med en hunddusch. Dessutom ett tillhörande förrådsutrymme, på 130 kvadratmeter. Hela området har fräschats upp. Det har redan uppmärksammats av Svensk Klassificering AB som på uppdrag av SCR Svensk Camping genomför klassificeringen av svenska campingplatser. Under våren har Storforsen uppgraderats från tre till fyra stjärnor på en femgradig skala. I hela landet finns bara drygt ett tiotal femstjärniga.

Nio år på samma plats

Paret Stefan och Susanne Andersson från Älvsbyn är trogna campinggäster.
– I år firar vi nio år som säsongare här. Vi har stått på exakt samma plats alla somrar. Nästa år blir det tioårsjubileum, berättar Stefan.
Han är lyrisk över förändringarna.
– Det nya servicehuset blir definitivt ett tillskott.
Nytt är också ett 20-tal så kallade ställplatser utan el. Förra året renoverades alla tolv fyrabäddsstugorna.
– Just nu pågår arbetet med att förse dem med nya broar, säger Lotta.
På området finns även tolv tvåbäddsstugor, Forsstugan och Timringen.

Året-runt-camping

Campingen vid Hotell Storforsen ska bli en året-runt-anläggning. Den har tidigare stängt 1 oktober. Men med de nya faciliteterna kommer Storforsen Hotell att kunna erbjuda vintercamping. Den nya campingen utgör en stor del i det förnyelsepaket på totalt tio miljoner kronor som Hotell Storforsen investerat i. Men samtidigt har hotellet moderniserats med 40-tums TV-apparater på varje rum med ett utökat kanalutbud, fyra nya rum plus ett nytt gym med utsikt över Europas största fors. Även konferensrummet ”Älven” har piffats upp.
– Vi utesluter inte fler investeringar, avslöjar Jens som tycker att Hotell Storforsen haft en gynnsam utveckling.
– Inte minst på turistsidan.
Våren 2016 köpte Andreas Jalar , Jonas Jalar, Johan Granberg, Erik Lundström, Lars-Erik Granberg och Jens Hardegård hotellet av Hilding Holmqvist, Piteå Havsbad Group. Hotellkungen Hilding som alltid själv kallat Storforsen Hotell för pärlan i sitt imperium.

God beläggning

Storforsen är ett av Norrbottens populäraste turistmål. Samtidigt, framförallt vintertid, fyller hotellet en viktig funktion för personal som arbetar med biltest och militär verksamhet vid närliggande FMV Vidsel Test Range, Robortförsöksplats Norrland, tidigare RFN.

Storforsen Hotell har 147 rum. Campingen har 53 platser med el plus ytterligare ett 20-tal för så kallad ”fricamping”. Det finns också ett 80-tal stugbäddar.

Beläggningen har varit god under våren.
– Både april och maj har varit bättre än föregående år. Under sommaren sker bokningarna oftare med kortare varsel. Men vi har redan fullbokat på campingen till midsommar. Då blir det dans runt midsommarstången, hopptält och sockervadd för barnen, avslöjar Lotta.