Fortsatt varmt företagsklimat i Älvsbyn

– Det är ett positivt betyg på vårt näringslivsklimat, men ger oss också lite guidning på vad vi måste arbeta med i framtiden. Vi anser att för en liten kommun som oss är näringslivsklimatet och närheten till företagen ett måste och en förutsättning att överleva på lång sikt, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Varje år sedan 2001 gör organisationen Svenskt Näringsliv en undersökning där man mäter företagsklimatet i Sveriges samtliga 290 kommuner. Över 32 000 företagare och tusentals kommunpolitiker har fått betygsätta sin kommun i frågor, som exempelvis kommunens attityd gentemot företagen och dialog med företagarna.

Tomas Egmark, kommunalråd, Älvsbyns kommun. Foto Peter Lundberg

Tomas Egmark, kommunalråd, Älvsbyns kommun. Foto Peter Lundberg

Topp tre i länet

De senaste åren har Älvsbyn haft ett bra och stabilt klimat. Årets resultat följer den positiva trenden, där kommunen landar på en tredjeplats i länet, tätt efter Boden och Arjeplog.

– Att Älvsbyn är topp tre känns bra då det är väldigt små differenser i toppen. Att Boden återtar toppositionen är inte oväntat, sedan att Arjeplog gått fram och blir tvåa i rankingen tycker jag är riktigt roligt. Det visar att det går att förbättra klimatet fast man är en liten kommun.

I den nationella rankningen tappar dock Älvsbyn 23 placeringar och stannar på plats 108, vilket visar på att det finns plats för förbättringar i kommunen.

Hela rankinglistan finns på www.foretagsklimat.se.

Text: Robin Nilsson