Flera covidåtgärder lyfts men pandemin är inte över

– Läget i socialtjänsten är lite bättre än förra veckan men det är fortsatt ansträngt läge och hög smittspridning i vissa av socialtjänstens verksamheter, säger Hans Nyberg, socialchef.

I socialtjänsten är just nu 25 anställda hemma med covid eller förkylningssymptom mot 35 förra veckan. Bland vårdtagarna är det 12 personer med covid eller förkylningssymptom mot förra veckans 18 personer.

– Vissa verksamheter är väldigt påverkade medan vissa är ganska lite påverkade, men vi måste fortsätta att vara på tå för att skydda de sköraste personerna, säger Hans Nyberg.

Covid-19 fall per kommun vecka 5 (klicka på bilden för större bild)

Covid-19 fall per kommun vecka 5 (klicka på bilden för större bild)

Antal smittade per vecka i Älvsbyns kommun

Antal smittade per vecka i Älvsbyns kommun

Många är vaccinerade, de flesta åtgärder tas bort

Cirka 90 % av befolkningen i Norrbotten har nu vaccinerat sig med minst 2 doser och nästan 90 % av norrbottningarna som är 65 år och äldre har fått 3 doser av vaccinet.

De flesta åtgärder mot covid-19 har tagits bort från och med i dag den 9 februari. Pandemin är inte över, men den höga vaccinationstäckningen i kombination med att den dominerande omikronvarianten ger en mildare infektion gör att man kan avveckla de flesta åtgärderna. De rekommendationer som fortsatt gäller i Sverige är:

  • Vaccinera dig mot covid-19.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakter om du har symtom på covid-19.
  • Undvik trängsel och folksamlingar inomhus om du ännu inte har vaccinerat dig.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webb:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2022/februari/de-flesta-atgarder-mot-covid-19-upphor-den-9-februari/

Åtgärder gällande kommunens verksamheter

Det är fortsatt besöksförbud i vissa av kommunens verksamheter. Kontakta den verksamhet du behöver besöka innan besök, för att höra vad som gäller.

I dagsläget är det inga besöksförbud i socialtjänstens verksamheter. Däremot finns en önskan om att undvika besök. Om man ändå behöver göra ett besök så ska man höra av sig i förväg till den enhet man tänker besöka, för att få veta om vad som gäller där.

Fortsatta åtgärder som gäller för kommunanställda, även på kommunens bolag:

Gäller från och med 11 januari 2022 till 27 februari 2022:

  • Jobba hemifrån om det är möjligt för verksamheten. Enhetschef beslutar om detta i samråd med den anställde.
  • Undvik fysiska möten. Använd istället exempelvis Teams, Skype med mera.
  • Undvik förflyttning mellan enheter.
  • Undvik arbetsresor.
  • Håll avstånd på raster.
  • Lärarna kan genomföra planeringstid på annan plats än arbetsplatsen.
  • Kommunhusets sammanträdesrum är stängt för mötesbokningar och fysiska besök i kommunhuset hanteras enligt speciella rutiner.

En del verksamheter, som till exempel äldreomsorgen, har infört fler speciella åtgärder som det fortsatt har kvar. De som är kommunanställda ska ha fått information från sin chef om vad som gäller på just sin arbetsplats. Om någon anställd är osäker på vad som gäller så ska de fråga sin chef.

Bild från folkhälsomyndigheten med texten. De flesta åtgärder har tagits bort, men pandemin är inte över.

Skydda dig själv och andra mot covid-19

Skydda dig själv och andra mot covid-19 (affisch, pdf)