EXP Norrland – två familjer, ett företag

För en tid sedan flyttade Ken och Sonya från England till Sverige. Som naturintresserade valde de att satsa på turismen och började erbjuda bland annat snöskotersafari, isfiske och snöskovandring på vintern och kajaking, fiske och vandring på sommaren.

– Sen ville vi expandera och göra mer. Vi träffade Johan och Karin från Hålls Lantbruk och började prata tillsammans om vad vi skulle kunna göra och starta något tillsammans. Vi har samma tankesätt och samma drömmar om vad vi skulle vilja göra. Så vi körde på det och startade upp företaget EXP Norrland, berättar Ken Hick.

Tog över driften av Selholmens Camping

Deras första uppdrag blev skötseln och underhållningen av Storforsens naturreservat i ett år framöver. Utöver lokalvård sköter de om naturscenen och vägarna.

– Förhoppningsvis så får vi fortsätta för det är en så cool plats där uppe och ett trevligt ställe att arbeta på, säger Ken Hick.

Det fanns tidigare en plan att köpa mark någonstans och bygga en campingplats. Men för en tid sedan gick kommunen ut med att man sökte en arrendator till Selholmens Camping. EXP Norrland nappade snabbt och skickade in ett anbud och har sedan skött om campingen under sommaren.

– Det var perfekt, det är precis vad vi vill göra. Det är allt inom vår plan. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, berättar Ken Hick.

Full fart under sommaren

Det tog inte länge innan de första samtalen började komma in från campingsugna. De första gästerna anlände redan den 29 maj. Sedan dess har turister från olika platser i Europa strömmat till Selholmens Camping och fyllt platserna.

Utöver sedvanlig camping erbjöd EXP Norrland flertalet olika aktiviteter, både för campinggäster och medborgare. Bland annat minigolf, gellyball, kajaking, fisketurer samt uthyrning av paddelbräda.

– Vi försöker göra så mycket som möjligt för bygden också. Att den här campingen är för alla, inte bara för dem som kommer hit, utan även för dem som kommer från trakten. Det tycker vi är viktigt, berättar Johan Håll.

Förhoppningen för framtiden är att få arrendera campingen även nästa år, samt att utveckla verksamheten och hålla öppet under vinterhalvåret också.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2023

Text: Robin Nilsson