Dennis Furtenback (till vänster) arbetar kvar på Excentrum efter försäljningen och flytten till MRA Bygg och dess ägare Mats Andersson. Foto: Elisabet Nordebo

Excentrum i nya lokaler och med ny ägare

MRA Bygg har köpt Excentrum, eller Återbruket som det fortfarande ibland kallas i folkmun. Båda företagen har flyttat in i nya lokaler på Ställverksvägen 24, men verksamheten är i stort sett som förut.

MRA Bygg är ett Älvsbybaserat företag som utför alla slags byggarbeten, framför allt i bostäder, samt fuktsanering och renovering av krypgrund och service av avfuktare. Mats Andersson startade företaget 2015. Till att börja med jobbade han helt själv men anställde så småningom en person. Idag är de sex anställda. Kunderna är främst privatpersoner inom fyrkantenområdet och byggnadsuppdragen är det mesta inom bostadshus som kök, fönster, tak, utbyggnader med mera.

I december 2020 köpte MRA Bygg Excentrum. En av Excentrums tidigare ägare, Göran Karlsson skulle gå i pension och han och kompanjonen Dennis Furtenback beslutade då att sälja företaget. Redan över ett år tidigare fanns långtgående planer på att den nya ägaren skulle bli MRA Bygg, men det rann ut i sanden eftersom Polarbröd som äger fastigheten där Excentrum höll till, behövde lokalerna själva och MRA Bygg inte kunde hitta någon lämplig lokal att flytta verksamheten till. Men så i november i fjol hörde Dennis av sig igen till Mats och sa att ”Det är nu eller aldrig”. Intresset att köpa företaget fanns kvar och nu löste lokalfrågan sig då Älvsby Traktor kunde tänka sig att hyra ut större delen av sin fastighet.

Sedan december huserar Excentrum och MRA Bygg i den nya lokalen som har byggts om för att passa verksamheten som till stor del är densamma som tidigare. De stora varugrupperna är hund- och kattmat, eldstäderna som de bygger själva och försäljning av kök och byggvaror. Alla andra tjänster och produkter som brukade finnas hos Excentrum finns kvar även om återbrukssidan tills vidare inte ryms i lokalen, så det mesta av det är utsålt eller ligger nerpackat. Alla som var anställda i Excentrum är kvar, utom två som har gått i pension.

– Jag tycker om kombinationen att vara ett privatägt företag och samtidigt ha en samhällsnyttig verksamhet där det finns plats också för dem som har det lite svårare på arbetsmarknaden, säger Mats Andersson om en förklaring till att han bestämde sig för att köpa Excentrum.

En nyhet på Excentrum är att hundar får följa med in och socialisera. Foto: Elisabet Nordebo

En nyhet på Excentrum är att de har börjat samarbeta med Älvsby brukshundklubb. Hundar är välkomna in i butiken och det går bra att mötas där för att socialisera och interagera med sin hund.
Dennis Furtenback kommer tills vidare att jobba kvar i Excentrum.

– Det här känns riktigt bra och det är kul att MRA:s och Excentrums personal teamar ihop. Att bli ett gemensamt arbetslag kan vara en fördel när arbetsbelastningen blir för hög i den ena av verksamheterna. Då kan personal från den ena verksamheten hjälpa till i den andra, säger han.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2021

Text: Elisabet Nordebo

Senast uppdaterad 2021-07-05
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.