Ett magiskt vinteräventyr där snön inte faller

I 24 avsnitt tas tittarna med in i den samiska berättelsen ”Snödrömmar”. I serien gestaltas bland annat Bredsel och kommunhuset i Älvsbyn.

– Det har varit en ren fröjd. Lite feedback till Bredsel är att där var det väldigt väldigt kallt, berättar regissören Jonas Wallerström med glimten i ögat.

Nästa december bjuds tevetittarna in i en magisk berättelse, när julkalendern ”Snödrömmar” sänds på SVT. Bakom rodret hittar vi bland annat regissören och manusförfattaren Jonas Wallerström, som bland annat har regisserat teveserierna ”Sjölyckan”, ”Hallberg” och ”Bauta”. I Snödrömmar kommer man från Norrbottens sida få se delar av Kåbdalis, Bredsel och Älvsbyn.

– Det har gått mycket bra och varit väldigt roligt, förutom den tidiga snön som naturligtvis ställer till det för en berättelse som handlar om att snön inte faller, berättar Jonas Wallerström.

Bild på filmteamet under inspelningen i kommunhuset foajé.

En del av handlingen utspelar sig i kommunhusets foajé. Foto: Peter Lundberg.

Var är snön?

Nästa års julkalender är ett spännande julmysterium i den samiska naturen, där två systrar som bor på en familjedriven skidort måste ta reda på varför snön är försvunnen från deras fjäll.

– Vi ville hitta på ett julmysterium som inte handlade om att själva julen var hotad – och på ett tåg fast i snökaos föddes idén om att det i stället kunde vara snön som fått förhinder. Parallellt med idéarbetet läste jag en bok av en samisk författare, ”Herrarna satte oss hit” av Elin Anna Labba, och då insåg jag att berättelsen också kunde vara samisk. Jag fick kontakt med de samiska författarna Oskar Östergren Njajta och Annica Wennström och vi utformade en grundidé tillsammans.

Bild på filmteamet under inspelningen i kommunhusets källare.

Även kommunhusets källare användes som inspelningsplats. Foto: Robin Nilsson.

Bland huvudrollerna finns bland annat barnskådespelarna Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén.

– De är två otroligt begåvade skådespelare. De jobbar hårt, lever sig in i scenerna och kan manuset utan och innan. Dessutom är de borta väldigt mycket från skolan och måste ta i kapp skolarbete på kvällar och helger – de är riktiga kämpar och gör magiskt fina rollprestationer.

Vad har du för förhoppningar när Snödrömmar börjar sändas nästa år?

– Jag hoppas att folk ska heja på vår familj, skratta med dem, känna igen sig och inte minst sitta som på nålar hela vägen fram till julafton!

I rollerna: Ellá Márge Nutti, Hedvig Åhrén, Olle Sarri, Anna Åsdell, Pávva Pittja, Nik Märak, Christine Meltzer, Shirley Clamp, Måns Nathanaelson, Olov-Anders Sikku och Per-Henrik Marakatt Mangi.

Snödrömmar har premiär på SVT den 1 december 2024.

Handling

Den lilla familjedrivna skidorten Gavmofjäll är i normala fall ett snöparadis. Men just den här december faller ingen snö på fjället, trots att alla andra fjäll runt omkring gnistrar vita. Systrarna Ristin och Aila inser snart att Gavmofjäll inte är någon vanlig plats, och blir indragna i ett mysterium där kryptiska drömmar öppnar dörren till fjällets hemligheter.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2023

Text: Robin Nilsson