Emil Eriksson, tidigare praktikant på Älvsbyns kommun. Foto: Robin NilssonEmil Eriksson, tidigare praktikant på Älvsbyns kommun. Foto: Robin Nilsson

Emil gör praktik på kommunen: ”viktigt att få inblick och erfarenhet”

Teorilärandet bakom skolbänken är i all sin ära en viktig del i skolelevernas utbildning. Men praktik, eller verksamhetsförlagd utbildning, är en minst sagt lika viktigt.

Det är under praktiken som eleverna får lära sig hur en verksamhet fungerar, hur arbetslivet ser ut och hur man tillämpar det som man lärt sig i skolan ute i verkligheten.

Emil Eriksson går tredje året på statsvetenskapsprogrammet på Luleå tekniska universitet. Men under de kommande åtta veckorna är skolbänken i Luleå utbytt till ett skrivbord på Älvsbyns kommun, där han kommer att verka som praktikant.

– Det är bra att få en inblick i hur det funkar och få erfarenhet av att vara på en sådan här arbetsplats. Vi har tidigare bara suttit vid skolbänken och läst teori och allting, utan att riktigt veta hur det funkar ute i verkligheten. Det är viktigt att få inblick och erfarenhet, säger Emil.

Vad har du för planer efter att du tagit studenten?

– Jag kan tänka mig att jag hamnar någonstans i den offentliga sektorn, som tjänsteman, det gör dem flesta som läser det här programmet. Men jag har inget direkt mål än, det är fortfarande drygt ett halvår kvar av utbildningen, så det finns lite tid att tänka. Sen får man se hur det ser ut med arbetsmöjligheter då.

Viktigt att erbjuda möjligheten till praktik

Under de kommande veckorna kommer han att handledas av Anna Lindberg, Älvsbyns kommunchef. För henne är det en självklarhet att ta emot praktikanter och visa dem verksamheten.

– Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda studenter praktik hos oss på Älvsbyns kommun. Dels kan det vara framtida medarbetare, sen är det även bra att man får vetskap och kunskap i vad en kommun gör, berättar hon.

Senast uppdaterad 2022-12-14
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.