Elbilsrally i kallt klimat

Ifjol gjorde 12 bilförare upp i ett kallt februarirally. Haken? Att ekipaget skulle vara antingen renodlad elbil eller hybridbil.

– Motivet till tävlingen är avsaknaden av normer för hur man deklarerar vinterräckvidd för laddbara bilar idag. Varken bilupphandlare eller ens återförsäljare av bilar kan bedöma/svara på hur långt ett fulladdat batteri räcker på vintern, säger projektledaren Robert Granström.

Del av viktigt projekt

Rallyt är en del av Älvsbyns kommuns projekt CELLER-i, vars syfte bland annat är att undersöka hur bilar som drivs helt eller delvis med battericeller i bilen klarar sig i det kalla klimatet i norr. Projektet är ett samprojekt mellan Pite Energi, Luleå Energi, näringslivskontoren i Bodens och Älvsbyns kommuner samt biltestföretaget Arctic Falls. Projektet finansieras också med stöd av EU.

– Vi ser att det är de som bor i norra Sverige som har störst nytta av att köra på el. Här kör man långt och skapar stor miljönytta med varje batteri. Många kan dessutom ta igen investeringen redan inom 2–3 år, exempelvis genom att bränslekostnaden (elen) bara kostar runt två kronor milen, säger Robert Granström

Robert Granström vid sin 100 % eldrivna Tesla Model S på hemmaplan i Älvsbyn. Robert har solcellspaneler på sin villa som han bland annat använder för att ”tanka” elbilen. Foto Sterling Nilsson

Robert Granström vid sin 100 % eldrivna Tesla Model S på hemmaplan i Älvsbyn. Robert har solcellspaneler på sin villa som han bland annat använder för att ”tanka” elbilen. Foto Sterling Nilsson

Syftet med tävlingen är bland annat att sprida kunskap och skapa testfakta på samma gång, men det handlar även om att visa upp de olika elbilarna i regionen. Deltagarna kommer att tävla genom att köra mellan orterna Luleå-Boden-Älvsbyn-Piteå-Luleå samtidigt som man mäter förbrukning och snittfart med mera. Vinnaren utses efter att tävlingsledningen kollat dessa värden. Nytt för i år är att även privatpersoner får delta.

e-GRANDPRIX Nordic (Februarirundan) karta över vägsträckningen för tävlingen.

e-GRANDPRIX Nordic (Februarirundan) karta över vägsträckningen för tävlingen.

Hållpunkter under rallyt

Under resan kommer det även att bli stopp i centrala Boden, Älvsbyn, Piteå och Luleå där det anordnas föreläsningar och bilvisningar för allmänheten. Experter inom området, samt representanter från kommunala energibolag och bilhandlare finns på plats för frågor och visning av fordon från olika varumärken. En av deltagarna i e-rallyt är Luleå energi som kommer att köra en VW e-Golf under rallyt.

– Vi är med för att undersöka behovet av laddinfrastruktur inom Luleå kommun och Norrbotten, samt för att stimulera användandet av laddningsbara bilar i kallt klimat, säger Arvid Brandell vid Luleå energi.

Snabbladdstation hos OKQ8 i Luleå. Foto Elisabeth Viktorsson

Snabbladdstation hos OKQ8 i Luleå. Foto Elisabeth Viktorsson

Arrangör för e-GRANDPRIX Nordic är Älvsbyns motorsällskap. De har under sina 90 år gjort sig känt för att ha brutit ny mark vid ett flertal tillfällen.

– Vi håller fast vid den traditionen och bjuder därför in till en demonstrationstävling med eldrivna fordon på allmän väg. Syftet med detta 20 mil långa rally är att visa upp vad laddbara bilar går för och bygga mer kunskap om laddbara bilars räckvidd mitt i vintern, säger Arne Lind tävlingsledare Älvsbyns motorsällskap.

Arne Lind tävlingsledare från Älvsbyns Motorsällskap. Foto Sterling Nilsson

Arne Lind tävlingsledare från Älvsbyns Motorsällskap. Foto Sterling Nilsson

CELLER-i-projektet kommer förutom att klarlägga hur det ligger till med batteriräckvidden en kall februarimorgon, även ge andra viktiga konsumentupplysningsfakta, som energiförbrukningssiffor vid vinterkörning och förvärmning/varmhållning, likväl som hur bra värmen är i bilen.

Vad har ni lärt er hittills?

– Att det går lika bra med CELLER-i, även när det är vinter och kallt, säger Robert Granström.

 

———-

Information om rallyt och anmälan hittar ni på:

http://idrottonline.se/AlvsbynsMS/eGrandPrixNordic

 

För mer information kontakta:

Robert Granström, projektledare.
robert.granstrom@testsitesweden.com
Telefon 070-648 00 42

 

Preliminärt program 2018:

22 februari
09.30 Förarregistrering Luleå Energi
10.00 Inledande föredrag
11.00 Utställning av bilar
12.15 Delsträcka 1: Luleå-Boden
13.30 Utställning /presentation: Centralt, Boden
15.30 Delsträcka 2: Boden – Älvsbyn
17.00 Målgång dag 1: Centralt, Älvsbyn

23 februari
08.00 Delsträcka 3: Älvsbyn-Piteå
09.30 Utställning och föredrag: Centralt, Piteå
11.30 Delsträcka 4: Piteå-Luleå
13.00 Prisutdelning och avslutande föredrag: Centralt, Luleå

 

Körsträcka:

Körsträcka e-rally 2018

Körsträcka e-rally 2018

 

Projektet är finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Logotyp Europeiska unionen. Europeiska regionala utvecklingsfonden