E-tjänster ersätter pappersblanketter – först ut är förskolan

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer att använda e-tjänsterna, säger Ann-Louise Rosander, verksamhetsutvecklare på Älvsbyns kommun.

Istället för att skriva ut, fylla i och skicka in en pappersblankett kommer Älvsbyborna på ett enkelt sätt kunna sköta ärendet digitalt på www.alvsbyn.se under ”E-tjänster och blanketter”. Allt som behövs är att klicka sig fram på hemsidan och sedan logga in med sin e-legitimation (Bank-ID, mobilt Bank-ID, Telias e-legitimation). I och med detta kommer Älvsbyborna även att få en bättre översikt över de uppgifter som de lämnat.

Nu har de första e-tjänsterna som är för de som har barn på förskola öppnat. Det är ansökan och uppsägning av förskoleplats. Inloggning görs med e-legitimation. Utöver ansökan/uppsägning får man en bättre översikt över lämnade uppgifter och kan följa sitt ärende på ”Mina sidor”.

Listan över antalet e-tjänster kommer successivt att fyllas på. Målsättningen är att alla kommunens ansökningsblanketter kommer att finnas tillgängliga som e-tjänst i framtiden. Bland annat så väntas ansökan till vuxenskolan, ansökan om byautvecklingspeng och ansökan om stipendium att finnas tillgängliga i nästa steg.

För de som inte har e-legitimation eller inte är bekväm med att använda dator, kommer blankettversioner att finnas kvar.