Dregen brygger sitt öl i Älvsbyn

Det är musikern Dregen som ger ut sitt eget öl och i början av juni var han i Älvbyn för första gången för att vara med och brygga det.

Dregen kommer från Nässjö och är kanske mest känd som gitarrist i rockbandet The Hellacopters som bland annat har varit husband i På Spåret.

Ölet Riff är faktiskt inte helt nytt. Det kom till förra året när pandemin slog till.

– Jag har fått förfrågningar förut om att ha ett eget öl och tyckte det skulle vara kul, men tiden räckte inte. Men pandemin gjorde mig arbetslös och då fanns det ju tid. Jag ville samarbeta med ett mindre bryggeri i norra Sverige och förra året började Riff bryggas i Jämtland, men efterfrågan blev större än de kunde producera så jag behövde ett bryggeri med mer kapacitet, berättar Dregen.

– När jag fick kontakt med Nyckelbryggerier i Älvsbyn kändes det rätt. De lyssnade på hur jag vill att Riff ska smaka och skapade ett öl som jag verkligen gillar. De föreslog också att vi även skulle börja tillverka en IPA (Indian Pale Ale) och en alkoholfri Riff. Jag tyckte det var bra förslag, bortsett från att jag inte gillar IPA, så det blev en utmaning att få till en sådan som jag kan stå för. Men de lyckades. Den har inte så blommig humlekaraktär som IPA annars har, utan är mer maltig. Den alkoholfria är smakrik för att vara alkoholfri. Den är vuxen i smaken, med tydlig beska, säger Dregen.

Vill vara med och brygga

Dregen vill vara med i hela produktionsprocessen. Bestämma smak, etikett, vara med och brygga och smaka.

– Jag tror det gör mig mer trovärdig och det är roligare för mig. Det är därför jag har kommit hit till Älvsbyn, för att vara med när mitt öl bryggs, säger han.

Riff finns i Systembolagets beställningssortiment, men Dregen hoppas förstås att det snart ska finnas på hyllorna också. En del krogar har börjat sälja Riff och den alkoholfria finns att köpa i några livsmedelsaffärer. Dregen kommer också att börja satsa på export.

Dregen gillar att hans öl bryggs på en mindre ort och vill att Älvsbyborna ska känna sig involverade.

– Det skulle vara kul att ordna en gårdsfest här på bryggeriet när pandemin är över med musik och ölprovning.

Fakta
Riff lager är en klassisk ljus lager med en alkoholhalt på 5,2 %. Passar till kött, fisk och buffé.
Riff India Pale Ale är en maltig ale med en alkoholhalt på 6,3 %. Passar till lamm och nötkött.
Riff non-alcoholic är en smakrik maltig alkoholfri öl med en alkoholhalt på 0,5%. Passar till fisk, lamm och buffé.
Alla tre går naturligtvis också dricka ”som de är” det vill säga, utan mat till.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2021

Text: Elisabet Nordebo