Nyberg har varit arbetsledare sedan 2006 och trivs med sitt jobb.

– Det bästa med jobbet är variationen, med allt mellan himmel och jord, säger han. Från små problem som att en kvist skymmer någons synfält utanför ett fönster till att sköta om lomtjärnsparken eller att vara delaktig i arbetet kring byggandet av det nya sportcentret.

Inom parkavdelningen ansvarar Nyberg med anställda för ett trettiotal lekparker, samt för skötsel av gräsytor, parker och några byggnader. Han har också ansvar för driften av sim- och sporthallen.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?

– Jag börjar oftast på morgonen med att träffa alla medarbetare. Under natten har det ibland hänt saker och ting och ofta behöver vi styra om det planerade arbetet. Det kan ha tippat ett träd eller någon har kört på någon blomlåda. Om det spöregnat kan det vara stora vattensamlingar och där kan vi behöva hjälpa till.

Nyberg har 12 personer anställda på parkavdelningen och i sim- och sporthallen. Sommartid har han ytterligare runt ett 10-tal personer.

– Vi har också haft jätteduktiga sommarjobbande ungdomar i sommar. De har bland annat hjälpt till att klippa kommunens cirka 45 hektar gräsytor.

För kommunen är det viktigt med mångfald, miljön och att göra smarta miljöval.

– Vi vill att Älvsbyn ska vara en vacker och hållbar kommun, säger Lars Nyberg, arbetsledare på Älvsbyns parkavdelning. Vi arbetar därför med att skapa en mer artrik miljö i våra parker och lekplatser. Ett par gräsytor lämnas oklippta i år, för att ge bin och humlor mer mat och fjärilslarverna en chans att utvecklas till nya fjärilar.

Bild på Jennie Lundberg när hon arbetar med blommor utanför kommunhuset.

Jennie Lundberg, parkarbetare på Älvsbyns kommun, ser till att det blommar i Älvsbyn. Foto: Robin Nilsson

Parkavdelningen i Älvsbyns kommun har sex parkarbetare/skidanläggningspersonal. En av dessa är Jennie Lundberg, som 2017 valde att sadla om från undersköterska till parkarbetare.

– Det som är intressant med jobbet är att det är fritt och mycket ute. Sen är det även ett mycket fysiskt och varierande arbete med eget ansvar och man kan själv påverka sin egen arbetssituation ganska mycket. Vi vet vad vi ska göra, men vi kan själva strukturera upp ganska mycket. Man får ett större engagemang tycker jag. Det är ett jätteroligt jobb, berättar Jennie Lundberg.

Parkavdelningen sköter om ett trettiotal lekparker. När detta skrivs håller kommunen på att bygga tre nya likadana lekparker i byarna.

– Den i Tvärån är klar, Vistträsk kommer där näst och på ett par veckor Vidsel. Jag tycker kommunen har ett väldigt bra utbud av lekparker, säger Lars Nyberg.

Hur ser framtiden ut?

– Vi har flera investeringsprojekt nästa år som att köpa in ny ismaskin till ishallen, förlängning av belysning av skidspår i Kanis och köpa in och installera nya medbringare till skidliften, säger Nyberg.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2023

Text: Peter Lundberg