Julklappar med julgran i bakgrunden. Foto Peter Lundberg.

Den bästa julgåvan

Den bästa julgåvan ni kan ge i dagsläget är att skydda våra äldre och sköra från coronasmittan. Vår önskan från de särskilda boendena Nyberga och Ugglan är att ni ska känna er trygga över att era närstående får en mysig jul i sitt boende även om ni inte träffar dem fysiskt i år.

På särskilt boende (SÄBO) har vi en tradition av att personal och boende firar jul och nyår tillsammans. I år kommer det att ske som vanligt, även om så mycket annat varit annorlunda detta år med pandemin. Vi kommer att göra allt för att julen ska bli mysig och trevlig för våra äldre! De kommer att få äta julbord, sjunga julsånger med mera i gemenskap med varandra. Det som är annorlunda i år är de restriktioner som vi alla har att följa, att bara träffa några få personer. Detta innebär avrådan från fysisk kontakt med personer som vi inte delar hushåll med.

Om en person som bor på särskilt boende varit på besök utanför boendet eller fått besök på boendet, behöver vi vidta smittskyddsåtgärder. Åtgärder rekommenderade av smittskyddsläkare. Dessa innebär att den boende behöver stanna i sin lägenhet i minst 48 timmar efter kontakt med personer utanför boendet. Provtagning av covid-19 kan bli aktuellt och flera helgdagar kan innebära att provsvaret dröjer, vilket i sin tur kan innebära att den boende behöver invänta svaret i sin lägenhet ytterligare ett antal dagar. Smittskyddsläkaren uppger även att den som ska ha kontakt med person boende på SÄBO, ska ha tillämpat självkarantän 7-10 dagar innan kontakt.

Vi vädjar till er närstående att överväga nyttan av besök med tanke på vilka konsekvenser det får för den enskilde boende. Vi behöver hålla i och hålla ut. Snart är ett vaccin klart och har vi hittills hållit coronasmittan stången så hoppas vi att vi kan göra det hela vägen fram.

Håll gärna kontakt via telefon eller andra digitala möten istället för fysiska möten.

Som sagt var, ge den bästa julklappen – att skydda våra äldres liv och hälsa.

God jul och gott nytt år!
önskar vi på Nyberga och Ugglan

Senast uppdaterad 2020-12-28
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.