De ser till att det blommar i Älvsbyn under sommaren

– Vår ambition är att göra kommunen trevlig, mysig och välvårdad. Grunden är att skapa trivsamma miljöer för alla människor att vistas i, berättar Jennie Lundberg, parkarbetare på Älvsbyns kommun.

Parkavdelningen i Älvsbyns kommun har sex parkarbetare/skidanläggningspersonal. En av dessa är Jennie Lundberg, som 2017 valde att sadla om från undersköterska till parkarbetare.

– Det som är intressant med jobbet är att det är fritt och mycket ute. Sen är det även ett mycket fysiskt och varierande arbete med eget ansvar och man kan själv påverka sin egen arbetssituation ganska mycket. Vi vet vad vi ska göra, men vi kan själv strukturera upp ganska mycket. Man får ett större engagemang tycker jag. Det är ett jätteroligt jobb, berättar Jennie Lundberg.

Fullproppad agenda under sommaren

Parkavdelningen har en fullspäckad lista över saker som ska göras under sommarsäsongen, både i centralorten och i de större byarna. Det ska bland annat klippas närmare 45 hektar gräsytor, utsmycka kommunen med blommor buskar och träd, det ska rensas i rabatterna, vattnas, plockas skräp och röjas sly. Lekparkerna ska ses över och det ska förberedas inför alla event som sker under sommaren, exempelvis midsommarfirandet och sensommarfesten.

Ett par gräsytor i kommunen lämnas dock oklippta i år, för att skapa en artrikare miljö som bidrar till att bin och humlor hittar mer mat och fjärilslarverna hinner utvecklas till nya fjärilar.

Den kallare delen av året vigs åt Kanisbacken med omnejd och utsmyckning och skötsel inför och under vintern.