Covid-19 ökar, nu införs självtest

– Smittan ökar tydligt i vårt närområde och vi vill främst skydda våra äldre. Därför är det extra viktigt att överväga om besök ska göras och följa de rekommendationer som ges, exempelvis använda de speciella besöksrummen på våra äldreboenden, säger Hans Nyberg, socialchef vid Älvsbyns kommun.

Testa dig själv för covid-19

Intresset för att provta sig för pågående covid-19-infektion är mycket stort i Norrbotten och förväntas öka. Därför har nu Region Norrbotten lanserat självtester via egenprovtagning. För de som inte har möjlighet att hämta sitt test själva kommer det också gå att få testet levererat hem.

– Självtester kommer att avlasta vården, göra att fler kan provta sig och göra att vi slipper köer vid provtagning på hälsocentraler, säger Anna Pohjanen, Region Norrbotten.

Hemleverans och provtagningsstation i Älvsbyn

Nu kan du som bor i Älvsbyns kommun provta dig själv för covid-19. Du som vill testa dig bokar ett gratis provtagningskit på 1177.se. I kommunen finns det två sätt att hämta ut det beställda kittet på:

  • Du kan själv hämta ut och lämna ditt beställda provtagningskit på den nya provtagningsstationen på parkeringen på Storgatan 6 i Älvsbyn (turklövern).
  • I morgon fredag 6 november startar hemleveranserna av provtagningskit för de som inte kan ta sig till en provtagningsstation.

Inom 2-3 dagar får du ett sms eller mejl från 1177.se om att ditt provsvar har kommit. I undantagsfall kan det dröja upp till 5 dagar.

På vissa orter i länet kan ett friskt ombud hämta och lämna provtagningskit på Apoteket AB. Det går tyvärr inte att göra i Älvsbyn eftersom Apoteket AB inte finns här.

Självtest för covid-19. Foto: Region Norrbotten.

Självtest för covid-19. Foto: Region Norrbotten.

Om egenprovtagning och självtest

Självtestet är ett så kallat PCR-test som visar om du har en pågående infektion. Provet kan inte användas för att upptäcka om du har antikroppar efter en avslutad covid-19-infektion. Egenprovtagning innebär att man tar provet på sig själv. Provet tas genom att topsa i svalg och näsa, samt lämnar ett salivprov.

– En annan fördel är att ungdomar i åldern 13-15 år som tidigare inte kunnat se sitt provsvar på 1177.se nu kommer att kunna göra det. Allt som krävs är giltig e-legitimation, säger Anna Pohjanen, Region Norrbotten.

Barn under 18 år kan, med vårdnadshavares tillstånd, skaffa e-legitimation och själva logga in på 1177.se för att boka provtagning och ta del av sitt provsvar via Egenprovtagning.

För barn under 12 år kan provtagningen upplevas som obehaglig. De och äldre personer som inte kan provta sig själva kommer fortfarande kunna få hjälp med provtagningen av vårdpersonal. Man får då boka tid för PCR-provtagning på sin hälsocentral. Om man saknar e-legitimation kan man ringa till sin hälsocentral och boka en tid för provtagning.

Om du har allvarliga symtom, som hög feber och svårt att andas, ska du inte ta prov på dig själv utan söka sjukvård som vanligt.

Mer information om självtest finns på 1177.se.

https://www.1177.se/Norrbotten/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19–coronavirus/sjalvtest-for-covid-19-i-norrbotten/