Strandtomt i Muskus (arkivbild). Foto: Lennart Kekkonen.Strandtomt i Muskus (arkivbild). Foto: Lennart Kekkonen.

Bostadspriserna ökar i kommunen

Populärast och dyrast är det i Korsträsk där tre av de fem dyraste bostäderna i kommunen har sålts för sammanlagt nästan 9 miljoner kronor, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Ökande priser på bostäder är avgörande för att vi ska få igång byggandet och flyttkedjor i kommunen. För låga priser gör dels att bankerna har svårt att finansiera nybyggnation men också att incitamenten till att sälja sin bostad och exempelvis flytta in i en lägenhet inte finns, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef, Älvsbyns kommun.

Intresset för att köpa boende i Älvsbyns kommun har ökat, så även viljan att betala mer. Villorna säljs mycket fortare idag och det är få villor till salu (när detta skrivs finns det bara fyra villor till salu i hela kommunen).

– Under förra sommaren gjordes en bostadsenkät och ett av resultaten var att familjer i många fall efterfrågade bostäder eller möjlighet att bygga bostad på en attraktiv tomt, gärna sjönära. Vi har också sett att många av de fastigheter som sålts i dessa miljöer också har haft höga slutpriser, säger Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef, Älvsbyns kommun.

Priset på villor i kommunen har ökat med 82% de senaste 10 åren. De senaste 12 månaderna har 79 villor sålts till medelpriset 820 000 kr. 7 fritidshus har sålts till 607 000 kr i medelpris och 4 bostadsrätter till 660 000 kr i medelpris.

– Ökande bostadspriser visar även på framtidstro och det är mycket viktigt för kommunen, säger Tomas Egmark, kommunalråd, Älvsbyns kommun.

Faktaruta:

De fem dyraste bostäderna i Älvsbyns kommun, de senaste 12 månaderna

  1. 3 994 000 kr, Korsträsk 320, Korsträsk
  2. 3 160 000 kr, Övrabyvägen 32, Övrabyn
  3. 2 750 000 kr, Renbäck 11, Korsträsk
  4.  2 000 000 kr, Strandvägen 22, Korsträsk
  5. 1 850 000 kr, Lövgatan 3, Älvsbyn

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2022

Text: Peter Lundberg

Senast uppdaterad 2022-06-22
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.