Foto: Robin NilssonFoto: Robin Nilsson

Är det dags att skotta taket?

Årets vintersäsong har varit enormt snörik. Som ett stort vitt täcke har snön lagt sig över både skog och hus. I och med detta kan det vara bra att veta när det är läge att skotta av taket och vad man bör tänka på när man gör det.

Exempel på tak som bör skottas är platta tak och byggnader som har ett så kallat sadeltak med ränndalar/vinkelrännor. Ett tecken på att det är dags att skotta av sitt tak är när dörrar börjar bli tröga att öppna och börjar kärva.

– Det är viktigt att man ser till så att ingen vistas nere på marken där snön landar, man kan spärra av och sätta upp skyltar att takskottning pågår. 30-40 cm närmast taket är jättehårt och kan bli farligt för förbipasserande. Tänk både på människor och djur när ni skottar tak, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyn.

Men det är inte alltid som taket behöver skottas. Ibland handlar det om att man gör det i onödan. En stor faktor är snöns tyngd. Blöt snö är tyngre än vanlig snö och bör tas bort tidigare. Antal centimeter är svårt generellt. Den här säsongen har snön varit torr men relativt packad. Cirka 70-80 centimeter nu är en rimlig gräns innan den bör tas bort. Tung vårsnö tidigare. För att förhindra skador på taket bör man lämna ett par centimeter snö på taket.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2018

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2018-04-12

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.