Älvsbyns första samhällsbyggnadschef

Efter rekrytering är det nu klart att luleåbon Roger Tuomas kommer att axla rollen som chef för det nya kontoret.

– Älvsbyn är en framåt kommun med god balans mellan offentlig och privat verksamhet. Det finns många företag och en lång tradition inom näringsliv och industri. Det ska bli väldigt intressant att arbeta här.

Tidigare har Roger arbetat inom näringslivet som affärsutvecklare vid LTU Business för både mindre och större företag i Norr- och Västerbotten. Han har också arbetat inom det offentliga som teknisk chef på Pajala och Övertorneå kommun. Genom eget företagande har han även arbetat i entreprenadbranschen med uppdrag hos BDX och Peab, där han varit med och byggt exempelvis dammar och vindkraftverk. Nu senast arbetade han som affärsutvecklare på LTU Business, med mindre och större projekt runt universitetet och bland annat biltestnäringen.

Vad vet du om Älvsbyn sen tidigare?

– Älvsbyn har gått lite under min radar. Jag har tidigare varit här och simmat på åttiotalet, annars har det varit mer att man åkt igenom här när man åkt upp till fjällvärlden. Men Älvsbyn är en ort med lång tradition inom företagande med dragloken i Polarbröd och Älvsbyhus som bidragit till att det idag finns en flora av företag inom en rad branscher.

Två chefer blir en

I höstas gick näringslivschefen Bengt Strandberg över till Haparanda kommun. I och med detta och att miljö- och byggchefen Ingrid Karlsson valde att gå i pension efter årsskiftet, tog kommunen beslutet att slå ihop de båda enheterna till en gemensam. Detta bland annat för att skapa en tillväxtenhet som med gemensamma mål skapar bättre förutsättningar för ett framgångsrikt tillväxtarbete i kommunen. I och med det nya kontoret kommer eventuella processer och beslut att kortas av, då man på ett enklare sätt kan samordna diverse frågor internt inom enheten.

Den officiella starten för det nygrundade samhällsbyggnadskontoret sker under februari månad.