Älvsbyn vinner företagsranking

– Det är naturligtvis jättekul att vi för tredje undersökningen i rad är högt rankad som företagskommun, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande i Älvsbyns kommun.

Bästa Tillväxt, en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser, delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna sedan 2007. Priset premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Älvsbyn vinner i Norrbotten visar att även mindre kommuner kan hävda sig väl i konkurrensen och kan erbjuda ett positivt näringslivsklimat, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Det är fantastiskt att företagens utveckling är som den är. Och det visar att företagen har goda möjligheter att utvecklas och även etablera sig i kommunen. Men det är företagen som ska tackas för deras arbetsinsats, denna ranking är en bekräftelse på deras arbete, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande i Älvsbyns kommun.

Även Roger Tuomas, samhällsbyggnadschef i Älvsbyns kommun, är stolt över näringslivet i Älvsbyn och att kommunen ligger i topp bland kommunerna i Sverige med bäst tillväxt.

– I Älvsbyn finns det många duktiga företagare. Här har entreprenörskapet gått i arv och man är van vid att arbeta både hårt och målmedvetet, säger han.

En annan förklaring till att Älvsbyn toppar i Norrbotten, menar Roger Tuomas, är att kommunen har ett diversifierat näringsliv, med både stora och små företag spridda över flera branscher. En annan är att de största företagen fortfarande är familjeägda och att man värnar om den bygd där man en gång startade sin verksamhet.

– Lokalpatriotismen märks också inom handeln. Människorna som bor här är måna om att handla i de butiker som finns i kommunen och för att vara en så liten kommun som vi är, har vi ett bra utbud av det mesta, allt från dagligvaror till sällanköpsvaror.

Inför framtiden är Roger Tuomas fortsatt optimistisk. Han menar att framtiden tillhör Norrbotten och Västerbotten och att det redan märks.

– Det investeras som aldrig förr och skapas nya arbetstillfällen. Vi har aldrig haft ett bättre läge och det vi sett hittills är bara början. Drivkraften är klimatomställningen inom industrin och tillgången på grön el från våra älvar och vindkraft som gör det mer intressant att investera här än exempelvis längre söder ut i landet eller nere i Europa, förklarar Roger Tuomas.

– Även om investeringarna hamnar i våra grannkommuner är det positivt för vårt näringsliv. I Älvsbyn är exempelvis entreprenadbranschen viktig och när det investeras i Luleå, Piteå, Boden och Skellefteå ger det ringar på vattnet och arbetstillfällen här också, säger Roger.

Ranking Norrbottens län

 1. Älvsbyns kommun
 2. Gällivare kommun
 3. Piteå kommun
 4. Arvidsjaurs kommun
 5. Haparanda kommun
 6. Kiruna kommun
 7. Kalix kommun
 8. Luleå kommun
 9. Pajala kommun
 10. Överkalix kommun
 11. Bodens kommun
 12. Övertorneå kommun
 13. Arjeplogs kommun
 14. Jokkmokks kommun

Läs mer på:

https://upplysningar.syna.se/basta-tillvaxt-2021/alvsbyns-kommun-2560