Älvsbyn tar krafttag mot oseriösa bärplockare

– För oss är det jätteviktigt att den här den här typen av samverkansträffar sker. Vi ser att framgången är att jobba tillsammans och det här ger oss möjligheter att förbereda oss på ett väldigt bra sätt, säger Robert Cortinovis, socialchef på Älvsbyns kommun.

Det är bärplockningssäsong i Sverige. Likt tidigare år väntas hundratals bärplockare vistas ute i de norrbottniska skogarna för att plocka bär, även så i skogarna runt Älvsbyn med omnejd. I och med de senaste årens fadäser med oseriösa bärplockarföretag tar kommunen, tillsammans med bland annat Räddningstjänsten, Polisen, Länsstyrelsen och andra aktörer, krafttag för att motverka att det inte blir en repetition av tidigare års problem.

– Om tråkigheter inträffar under sommaren, exempelvis att det finns barn med i felaktiga miljöer, då kan vi behöva göra ingripanden. Samverkansträffarna har gjort att vi är mer förberedda på det som eventuellt kan hända och hur vi bör agera om saker inte går till på rätt sätt, säger Robert Cortinovis, socialchef på Älvsbyns kommun.

Samverkansträff mellan myndigheter. På bilden sitter 15 personer vid ett bord och 6 personer deltar digitalt på en projektorduk.

Samverkansträff mellan myndigheter. Foto Peter Lundberg

Räddningstjänsten lyfter också förberedelsetiden som extra viktig.

– Vi vill gärna ha hit seriösa företag och verksamheter och för att underlätta för både dem och oss så behövs det tid för åtgärder. Är de ute i god tid med ansökningar så har vi störst chans att hjälpa företagen, säger Gunnar Wallgren, brandingenjör räddningstjänsten Piteå/Älvsbyn.

Från Polisens sida har man tagit lärdom av de senaste åren och kan således på ett lättare sätt hantera eventuella incidenter som dyker upp.

– För några år sedan var det en ganska ny företeelse att sätta sig in i. Vi har lärt oss mycket om hur vi kan hantera de här situationerna. Det vi har börjat med sen dess är mer samverkan med andra myndigheter året om. Tillsammans så kan vi alla angripa från olika håll om det dyker upp problem. Vi vill ge samma förutsättningar för alla företagare. Har du några som inte sköter sig, då blir det en osund konkurrens, så målsättningen är att de bärplockare och de människor som kommer hit ska ha det bra. Företagen ska ha lika villkor och tillsammans kan vi påverka deras riktning till något bättre, säger Robert Janeheim, områdespolis.