Älvsbyns kommuns skolledare vid konferensbordSkolchefen Jan-Erik Backman (längst till höger) tillsammans med rektorer och skolledare. Fotograf: Peter Lundberg

Älvsbyn har en av Sveriges bästa skolor

Älvsbyns kommun ligger på åttonde plats bland landets 290 kommuner i 2019 års Bästa skolkommun. – Det är mycket glädjande att vi fortsätter att ha en av Sveriges bästa skolor. Bra personal, bra ledning och långsiktig styrning ger bra resultat, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

För 18:e året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning ”Sveriges Bästa skolkommun”. Hög andel godkända elever och hög andel utbildade lärare gör Älvsbyn till en topprankad skolkommun.

– Det är inte bara tur att ligga bland Sveriges 20 bästa skolkommuner sju år i rad. Vi har haft en stabil trend sedan 2012, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Rankingen Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. I fyra av de tio kriterierna är Älvsbyns kommun till och med bättre än Sveriges bästa skolkommun Torsby kommun.

– Vi har satsat massor på vårt systematiska kvalitetsarbete och jag övertygad om att det är detta som ger ett sådant här förträffligt resultat år efter år. Exempelvis arbetar vi med treårsperspektiv i våra utpekade fokusområden. En framgångsfaktor är att våra rektorer och övriga skolledare träffas regelbundet och arbetar med skolutveckling tillsammans, säger Jan-Erik Backman.

Hela rankningen hittar du på:
www.lararforbundet.se/basta-skolkommun

Kriterier som ingår i rankningen:

  1. resurser till undervisningen
  2. utbildade lärare
  3. lärartäthet
  4. friska lärare
  5. lärarlöner
  6. kommunen som huvudman
  7. andel barn i förskola
  8. meritvärde årskurs 9
  9. andel godkända elever
  10. fullföljd gymnasieutbildning inom 3 år

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2019

Text: Peter Lundberg

Senast uppdaterad 2019-12-23
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.