Bild på Erika Larsson vid varmvattenbassängen.– Framtiden ser ljus ut, säger Erika Larsson, ordförande i Älvsby Simsällskap. Här framför den flitigt använda varmvattenbassängen. Foto: Robin Nilsson.

Älvsby Simsällskap – en förening med stark framåtanda

I över 50 år har Älvsby Simsällskap haft verksamhet på orten och föreningen fortsätter framåt i rask takt.

Simning är en aktivitet som kan utövas av alla, oavsett ålder eller konditionsnivå. Det är en skonsam och effektiv form av motion som tränar hela kroppen, samtidigt som det är en rolig och avkopplande aktivitet. I februari 1970 grundades föreningen Älvsby Simsällskap. Hösten 2023 hade föreningen 172 medlemmar i åldrarna bebis till 80+, 126 av dessa var aktiva medlemmar. Sedan dess har medlemsantalet vuxit. Föreningen erbjuder allt från babysim och minisim, till simskola, simträning och vattengympa.

I väntan på den nya simhallen låg föreningen på is mellan 2019 och 2023. Men i och med öppnandet av det nya sportcentret startades föreningen upp igen.

– Det var otroligt efterlängtat. Det märktes både under idrottens dag förra våren och genom alla telefonsamtal och mejl av alla som är intresserade av att deras barn ska vara med i simskola, minisim och babysim. Under idrottsdagen fick jag fyra föräldrar som sa att de kunde vara ledare, det har aldrig hänt förut. Det är ju helt otroligt vilket engagemang det är, berättar Erika Larsson, föreningens ordförande.

Bild på personer i varmvattenbassängen som har vattengympa.

Vattengymnastik i den nya varmvattenbassängen. Foto: Elisabeth Ölund.

Viktigt att kunna simma

I Sverige är kravet för elever i årskurs sex att vara simkunnig. Man ska kunna simma 200 meter utan flythjälp, varav 50 meter av dem ska vara ryggsim. Då simträning i Älvsbyn varit begränsat mellan 2019 och 2023 har skoleleverna halkat efter i simkunskapen.

– Jag tror det är därför vi har den här enorma efterfrågan. I föreningen bestämde vi oss att i simskolan tar vi in de äldsta barnen först. För att man ska skynda på inlärningen så att man blir simkunnig.

Den nya simhallen används flitigt, speciellt varmvattenbassängen. Där hålls bland annat vattengymnastik och babysim.

– Vi brukar även ha simskola där för att kunna anpassa botten så att barnen kan känna sig trygga, men också så att de inte fryser. Det är lättare att slappna av och lära sig simma i varmt vatten. Så för oss är den varma bassängen väldigt uppskattad.

Hur ser du på framtiden?

– Otroligt ljus förstås. Men likt andra föreningar så kräver det ideellt engagemang. Det behövs fler engagerade föräldrar och ledare. Ju fler ledare desto större och bättre verksamhet kan vi få.

Här är några av de många fördelarna med simning:

  • Förbättrar konditionen: Simning är en utmärkt cardio-träning som kan förbättra din kondition och uthållighet.
  • Tränar hela kroppen: Simning tränar alla muskelgrupper i kroppen, inklusive armar, ben, mage och rygg.
  • Skonsam mot lederna: Simning är en skonsam form av motion som inte belastar lederna på samma sätt som många andra aktiviteter.
  • Avkopplande och stressreducerande: Simning kan vara en avkopplande och stressreducerande aktivitet. Det kan vara ett bra sätt att varva ner efter en stressig dag.
  • Roligt och socialt: Simning kan vara en rolig och social aktivitet. Du kan simma med vänner, familj eller i en simklubb.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2024

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2024-04-25

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.