Älvsby Parasport – en aktiv klubb i föreningslivet

Älvsby Parasport är en sportförening för alla som har någon form av funktionsnedsättning. Det är snart 40 år sedan föreningen grundades och har idag runt 70 medlemmar, både aktiva och stödmedlemmar. I dagsläget är klubben verksam inom skidor och bowling. Varje tisdag och torsdag anordnas bowlingkväll för medlemmarna.

– Vi är 21 stycken aktiva som bowlar. Vi är ett roligt gäng som spelar och har kul, berättar Peter Forsberg, ordförande.

Över förväntan

Under årens lopp har föreningen fostrat många duktiga utövare av olika sporter, fritids som professionella i världsklass. Sedan starten har klubben representerat Sverige på internationell nivå, både i Special Olympics i Österrike och INAS VM/EM i Frankrike. Där har det blivit ett bra antal medaljer.

– Det har gått riktigt bra. Det har varit över förväntan att det har gått så bra som det gjort. Vi startade upp den delen för 3-4 år sedan och det går bara upp. Det är helt otroligt, berättar Peter Forsberg, ordförande.

Tidigare i år arrangerades Parasportgalan i Stockholm. Där fanns representanter från föreningen nominerade, Marianne Kortesoja och Oscar Gyllenbåga. Det blev dock ingen vinst, men ingen sur min för det.

– Att bara bli nominerad är en bara det en vinst, speciellt för en sån här liten förening.

Hur ser du på framtiden för föreningen?

– Förhoppningsvis ljus. Att vi får mer medlemmar och fler som kommer och tittar på det vi gör. Och framförallt engagerar sig.

Den 9 mars arrangerade klubben skidtävlingen Tour de Älvsbyn i Kanis.

Johan: ”Det är oerhört inspirerande”

En av alla drivkrafter inom parasportverksamheten i Älvsbyn är den 21-årige Johan Ahlström. Det var under sin tid på skidgymnasiet i Älvsbyn som han kom i kontakt med Älvsby Parasport och har sedan dess funnits med som ett stöd till verksamheten.

Tillsammans med föreningen har han bland annat anordnat träningsläger för medlemmarna. Utöver detta har han även arbetat tätt tillsammans med Parasport Sverige, där han har fungerat som tränare och INAS- och Special Olympics-ansvarig.

– Det är oerhört inspirerande att få vara med och följa dessa åkare i deras utveckling. Det är roligt att vara med och följa utvecklingen på nära håll och att kunna vara med och glädjas när de lyckas är något alldeles speciellt som ledare/tränare. Gruppen som jag jobbar med sprider även mycket glädje kring sig vilket gör det fantastisk roligt att jobba med dem.

Hur ser du på framtiden?
– Inför framtiden hoppas vi på att kunna rekrytera fler åkare till vår verksamhet. Senaste åren har antalet åkare ökat, vilket känns fantastiskt roligt. Men vi vet att det finns ännu fler där ute som kanske inte känner till vilka möjligheter som finns. Sedan så har Östersund sökt om att få arrangera Special Olympics Winter Games 2021, vilket skulle vara fantastisk kul att få köra det på hemmaplan.

Foto: Robin Nilsson

Foto: Robin Nilsson

Lyckade dagar för Tour de Älvsbyn

För andra året i rad genomfördes vintertävlingen Tour de Älvsbyn uppe vid skidstadion i Kanis. Under det tre dagar långa arrangemanget, med start den 9 mars, samlades representanter från parasportverksamheterna i Älvsbyn, Västerås, Östersund, Offerdal, Lima och Roslagen för att göra upp i en kamp om ära och berömmelse. På plats fanns medaljbelönade idrottsutövare på internationell toppnivå, både från INAS VM och Special Olympics, som tog sig an utmaningen i Älvsbyn. Förutom klassisk längdskidsåkning genomfördes även lopp i grenen snöskor.

Foto: Robin Nilsson

Foto: Robin Nilsson

Tävlingen blev lyckad för de 17 åkarna och det är redan nu klart att Tour de Älvsbyn kommer i en tredje upplaga nästa år.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2018

Text: Robin Nilsson