Fisketävling i Altervattnet under långfredagen. Foto: Carina Lundgren.Fisketävling i Altervattnet under långfredagen. Foto: Carina Lundgren.

Altervattnet – en blomstrande by året om

Ungefär en mil öster om Älvsbyn hittar man byn Altervattnet. Där finner man den unga och årligt aktiva Altervattnets Byaförening, som sätter fart på byalivet. Den senaste tiden har allt fler yngre hittat sig till byn.

– Vi har en generationsväxling just nu i byn, vi får allt fler yngre förmågor. Det känns roligt, säger, Madelene Södersten, föreningens ordförande.

19 friska minusgrader och en vacker solnedgång låg över det snöklädda Altervattnet när Älvsbybladet träffade Kurt Lundgren hemma i sitt barndomshus. Det var där allt började för 10 år sedan, när han och ett par andra bybor grundade Altervattnets Byaförening och klubbade igenom Kurt som föreningens första ordförande. Anledningarna till starten var för att skapa en gemensam front mot försvarets planerade utökning av skjutfältet, något som byborna var emot, samt hålla i gång byn.

– Vi är en sammansvetsad by skulle jag vilja säga. Det ser ljust ut för både byn och föreningen i framtiden. Det är allt fler yngre med barn som köper och har sommarstuga här. Så det blir mycket liv här på sommaren, vilket känns positivt. Så det inte bara är vi gammelstötar, säger Kurt Lundgren.

Madelene Södersten och Kurt Lundgren. Foto: Carina Lundgren.

Madelene Södersten och Kurt Lundgren. Foto: Carina Lundgren.

Aktivt byaliv med många festligheter

Föreningen har i dagsläget ett 50-tal medlemmar, som tillsammans anordnar flertalet arrangemang i byn. Exempelvis pimpeltävling, traditionsenligt valborgsfirande och diverse festiviteter.

– Vi är en förening som verkar för ett aktivt byaliv. Vi saknar dock för tillfället en samlingslokal. Men vi brukar anordna våra träffar utomhus eller hemma hos någon, berättar nuvarande ordförande Madelene Södersten.

Surströmmingsfest hos Sigvard och Birgitta Lundgren. Foto: Carina Lundgren.

Surströmmingsfest hos Sigvard och Birgitta Lundgren. Foto: Carina Lundgren.

Utöver arrangemangen sköter föreningen även stranden vid den närliggande sjön, där dem varje vår rustar upp och förbereder inför sommarsäsongen.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2022

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2022-06-02
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.