Omhändertagande

Ett värdigt omhändertagande
Den avlidne ska tas om hand på ett så värdigt och naturligt sätt som möjligt. Anpassa omhändertagandet till den döde och de närståendes eventuella önskemål. Fråga de närstående vad de önskar.

Ta bort kuddar och hjälpmedel från sängen och fäll den i planläge. Slut den avlidnes ögonlock så gott det går. Tvätta de delar av kroppen som behöver tvättas.

Eventuellt bandage eller såromläggningar byts vid behov. Ta bort eventuella katetrar, sonder och dylikt om inget annat sagts.

Raka bort skäggstubb och kamma håret på det sätt som den avlidne haft det tidigare. Torka ur munhålan och näsborrarna. Fukta gärna läpparna med lite vaselin eller cerat.

Eventuella tandproteser sätts in i munnen om de fortfarande passar. Om dom inte passar så läggs tänderna i en mugg som medföljer den döde. Andra proteser, t.ex. ögonproteser eller arm- och benprotester sätts på plats efter överenskommelse med de närstående.

Förberedelse för avsked
Fråga de närstående hur de vill ha det om de vill vara med och hjälpa till. Lägg ett rent lakan under den avlidne. Lägg ett rent underlägg eller hygienblöja under den avlidnes stjärt. Klä denne i kläder som de närstående önskar. Om den avlidne ska obduceras räcker det med skjorta, nattlinne eller pyjamas.

Lägg den avlidne rakt i sängen i planläge, eventuellt en liten kudde under huvudet. Lägg ett lakan samt gärna en filt över kroppen och vik ner det vid bröstet.

De närstående kan ta farväl av den avlidne i rummet, lägenheten eller i andaktsrummet på vårdcentralen eller i kapellet. Lägg en vit duk på sängbordet och tänd ljus och ställ dit en blomma, psalmbok, bibel etc.

Ge de närstående den tid de behöver med den avlidne innan denne förs bort. Om det behövs kan den avlidne vara kvar i rummet upp till något dygn. Givetvis måste detta anpassas till omständigheterna. Rummet ska i så fall vara svalt.

Innan den avlidne förs till kylrummet, skall eventuell kudde, filt eller täcke tas bort. Lakanet som lagts under den avlidne viks runt denne. – Vik först över huvuddel och fotdel, sedan viks sidorna upp runt den avlidne och fästs med några säkerhetsnålar samt sätt på namnkortet.

Den personal som har haft hand om den avlidne bör om möjligt finnas till hands, informera och ge de efterlevande stöd.

Personliga tillhörigheter
Ta vara på den avlidnes tillhörigheter, helst tillsammans med de närstående. Lägg tillhörigheterna i en papplåda eller i en vanlig plastpåse eller papperskasse, inte en soppåse eller sopsäck.

Glöm inte bort värdesaker.

Vårdrummet
Ta hand om använt material, sängutrustning m.m. och städa rummet enligt vanliga rutiner om inte annat sagts.

Länk
Checklista för vad som ska finnas i lådan som används efter det att vårdtagare avlidit

Senast uppdaterad 2014-06-16 Innehållet på denna sida uppdaterades senast för mer än ett år sedan och kan innehålla felaktigheter. Du kan föreslå ändringar genom att klicka på knappen nedanför.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.