Magnus Norberg, rektor Vuxenutbildningen, klippte bandet tillsammans med Anna Lundberg, ordförande för Barn- och fritidsutskottet i Älvsbyns kommun och Sara Nilsson Bruun, ordförande för Femkantens vuxenutbildnings ägargrupp och politisk representant från Bodens kommun. Foto: Annelie OlofssonMagnus Norberg, rektor Vuxenutbildningen, klippte bandet tillsammans med Anna Lundberg, ordförande för Barn- och fritidsutskottet i Älvsbyns kommun och Sara Nilsson Bruun, ordförande för Femkantens vuxenutbildnings ägargrupp och politisk representant från Bodens kommun. Foto: Annelie Olofsson

Vuxenutbildningen invigde sina nya lokaler

Vuxenutbildningen är en viktig del av det svenska utbildningssystemet, där ett av uppdragen från staten är att medverka i kompetensförsörjningen av efterfrågad arbetskraft.

– En uppgift som vi tar på största allvar och som ställer krav på flexibilitet och att snabbt kunna ställa om vilka yrkesutbildningar vi ska bedriva, säger Magnus Norberg, rektor på Vuxenutbildningen, Älvsbyn.

Den 28 mars var det efterlängtad invigning av Vuxenutbildningens nya, fräscha lokaler och besökande bjöds på tårta och snacks. Under invigningstalet berättade Magnus om resan mot dagens fina lokaler.

– Vi har letat länge efter lämpliga lokaler. Fördelen med en liten ort är att det är lättare att få saker att hända, säger han och berömde samarbetet med Älvsbyns kommun.

– Även om jag är ganska otålig som person så tycker jag ändå att det har gått ganska fort.

Med cirka 290 inskrivna elever vill Magnus poängtera att Vuxenutbildningen har en stor betydelse för många människor och är viktig för att kunna möta behovet av arbetskraft i samhället.

– Att kunna vägleda elever i sitt val av utbildning är en bra både för individen och samhället.

Ny organisation

Förutom nya lokaler så invigdes även den nya organisationen då Vuxenutbildningen sedan den 1 januari har utökats med både Arbetsmarknadsenheten och Integrationsenheten.

– Totalt är det 17 personer inom de olika enheterna som jobbar här, säger Magnus.

Med hemlighetsfull min berättar han också att ett namnbyte är på gång.

– Men det blir ett senare avslöjande.

Femkanten ett viktigt nätverk

Anna Wiklund, samordnare i Femkantens Vuxenutbildning, berättade om deras betydelse som nätverk för kunskapsutbyte mellan personal inom Älvsbyn, Piteå, Boden, Luleå och Kalix kommuner.

Vidare passade hon på att tacka Magnus Norberg för hans engagemang och Älvsbyns kommun för sina satsningar på vuxenutbildningen, som hon menar ger konkreta effekter och har en nyckelroll som tillväxtfaktor.

– Ni är lyckliga som har Magnus!

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2019

Text: Annelie Olofsson

Senast uppdaterad 2019-04-23

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.